Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
24ωρο
Θάνατος αγωνιστή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ
φωτο

Στις 5 του Νοέμβρη η ΚΟ Ιθάκης του ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα στην Ιθάκη, ολόκληρη η κοινωνία του μικρού μας νησιού αποχαιρέτησε έναν ακριβό φίλο και συναγωνιστή, έναν σύντροφο, στο μεγάλο του ταξίδι, τον ΑΓΓΕΛΟ ΠΑΤΣΑΛΙΑ. Στην πολιτική του κηδεία, σε αυτό το ξεχωριστό κατευόδιο, όπως αυτός ήθελε, ήταν όλοι εκεί. Η οικογένειά του, οι φίλοι του, παλιοί και νέοι σύντροφοι, οι συναγωνιστές του, οι συντοπίτες του, που εκτίμησαν τη σεμνή μα και συνάμα σημαντική του παρουσία. Ηταν όλοι εκεί για να πούνε το στερνό αντίο στον σύζυγο, στον πατέρα, στον αδελφό, στον φίλο, στον σύντροφο, στον συναγωνιστή που τίμησε με αξιοζήλευτη και ήρεμη συνέπεια όλες τις παραπάνω πλευρές της ζωής του.

Παιδί μιας φτωχής οικογένειας, πολύ μικρός γνώρισε την ορφάνια, αφού το δάκτυλο του καταδότη συνεργάτη των κατακτητών, την 1/9/1944, έδειξε και πάτησε τη σκανδάλη αφαιρώντας τη ζωή του Κομμουνιστή και Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης πατέρα του. Προφανώς σημάδεψε και τη δική του ζωή, αφού μαζί με τα άλλα του αδέλφια κυνηγήθηκαν από το αστικό κράτος και τη χούντα. Ομως, ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Βιοπαλαιστής στη ζωή, έγινε πρωτομάστορας που όλοι ζητούσαν τη συμβουλή του. Εγινε, όμως, και αγωνιστής της σύγχρονης αντίστασης. Ηταν πρωτεργάτης στη δημιουργία της ΚΟΒ Ιθάκης του τιμημένου ΚΚΕ και χρημάτισε για πολλά χρόνια γραμματέας της. Πρωτοστάτησε και στο στήσιμο του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, ενώ ήταν ένας από τους πιο δραστήριους εργάτες και για τον τόπο του, αφού τον υπηρέτησε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκείνα τα χρόνια που ακόμη δεν είχε ενσωματωθεί απόλυτα σαν θεσμός του κράτους και της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν άφησε, όμως, ακάλυπτο και το συνδικαλιστικό κίνημα στο νησί της Ιθάκης, αφού ήταν ένας από τους πρωτεργάτες και του Σωματείου Οικοδόμων.

Σε όλη του τη ζωή υπήρξε σταθερός και αταλάντευτος στον προορισμό που είχε, στην επιλογή που είχε κάνει να υπηρετήσει την εργατική τάξη. Ποτέ δε λύγισε, ποτέ δεν κιότεψε, στεκόταν όρθιος, πάντα παρών στους αγώνες, μα κυρίως σταθερός στην πορεία για έναν κόσμο δίκαιο, για έναν κόσμο σοσιαλιστικό. Και είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο πιο άνθρωπο, είναι αυτό που κάνει έναν εργάτη τον πιο σημαντικό κρίκο αλλαγής της Ιστορίας.

Από τη ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης αποχαιρέτησε τον σ. Αγγελο ο Δημήτρης Μαντζουράτος, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Φύγε ήσυχος, καλέ φίλε και συναγωνιστή. Γιατί με την πορεία σου και τη στάση σου βοήθησες τον κόσμο να προχωρήσει...».

Στη μνήμη του ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΤΣΑΛΙΑ, πρόσφεραν στη ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, 600 ευρώ, 2η δόση, οι παρακάτω συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές:

Ιωάννα και Γεράσιμος Πατσαλιάς, Καλλιόπη και Μπάμπης Πατσαλιάς, Τζίνα και Στάθης Πατσαλιάς, Σουσάνα και Δημήτρης Τσιάμαλος, Βίκυ και Στάθης Πατσαλιάς, Γιάννα και Στάθης Λαζαρίδης, οικ. Σταθούλας Καχρίλα, Λέλα και Πάνος Μουζάκης, Ελευθερία και Αβραάμ Μιχαλόπουλος, Εύη και Νώντας Μαυροκέφαλος, Αγγέλικα και Μάχος Γρίβας, Δημήτρης Μαντζουράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ