Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Σέρνεται στους «χορηγούς»...

Δύο πράγματα επιβεβαίωσε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της νέας διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, όπως αυτή προέκυψε με βάση τον περσινό νόμο για τον κινηματογράφο: 1) Την αντιδραστικότητα αυτού του νόμου ο οποίος στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της οπτικοακουστικής δημιουργίας και στην παράδοσή της στην «αγορά» με κάθε μορφή 2) Τη συνέχιση της συνειδητής και διαχρονικής υποχρηματοδότησης του κινηματογράφου από το κράτος, ως ένα βασικό «εργαλείο» επίτευξης του παραπάνω στόχου.

Παρά την... «παραληρηματική» υποδοχή του περσινού νόμου από μέρος της κινηματογραφικής κοινότητας και παρά τις κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» για τα «καλά» που θα επιφέρει αυτός ο νόμος στην «ανάπτυξη» του ελληνικού κινηματογράφου, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα από όσα είπε χθες ο γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, Γρηγόρης Καραντινάκης - αν και ο ίδιος φυσικά δεν ήθελε να δώσει τέτοια εντύπωση - είναι ότι το Κέντρο, ο βασικός «αιμοδότης» του κινηματογράφου από το κράτος, εξακολουθεί να μην διαθέτει σαφή, επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι κινηματογράφος «σημαίνει χρήματα»... προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει «με την βοήθεια του ΥΠΠΟΤ, που πιστεύω ότι κατανοεί πως η συνέχεια των επιτυχιών του Ελληνικού κινηματογράφου έχει άμεση εξάρτηση από την χρηματοδότησή του»...

Αν αφαιρέσει λοιπόν κανείς... την «ελπίδα», η κατάσταση έχει ως εξής: Αυτή τη στιγμή, το μόνο ποσό για το οποίο μπορεί το ΕΚΚ να πει με βεβαιότητα ότι έχει να δώσει ως στήριξη στην παραγωγή ελληνικών ταινιών είναι περίπου... 1 εκατομμύριο ευρώ! Πιο συγκεκριμένα, από την τακτική επιχορήγηση το ΕΚΚ έχει εισπράξει 1.176.000 ευρώ (αναμένει ακόμη ένα εκατομμύριο), από την επιστροφή φόρου από τα εισιτήρια εισέπραξε μόλις 327.000 ευρώ (αναμένει στο σύνολο 1.892.000), από έκτακτη επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ (στις 8/8/2011) και αναμένει ακόμη 350.000 ευρώ. Ετσι, το ΕΚΚ εισέπραξε μέχρι και χθες μόλις περίπου 2,5 εκατ. ευρώ! Οι τιμολογημένες και άμεσα προς καταβολή οφειλές του ανέρχονται στο 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και οφειλές ύψους 2,1 εκατ. ευρώ από εγκρίσεις ταινιών, αλλά σύμφωνα με το ΕΚΚ αυτό το ποσό «θα αλλάξει, διότι άλλες ταινίες δε θα γίνουν, άλλες έγιναν και άλλαξε ο προϋπολογισμός και άλλες θα χαμηλώσουν τους προϋπολογισμούς τους εξ αρχής».

Ακόμη κι έτσι, από μια απλή αφαίρεση των τιμολογημένων οφειλών από τα βεβαιωμένα έσοδα προκύπτει το... «συγκλονιστικό» ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη «στήριξη» της εγχώριας κινηματογραφίας. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός των ταινιών που έχουν εγκριθεί από το κέντρο και βρίσκονται στην φάση επεξεργασίας της χρηματοδότησής τους και υπογραφής στα διάφορα προγράμματά του είναι ήδη 60, ενώ οι ταινίες που έχουν κατατεθεί στο κέντρο και είναι υποψήφιες χρηματοδότησης ανέρχονται σε 145 (σσ μεγάλου και μικρού μήκους, τεκμηρίωσης κλπ.). Οι ολοκληρωμένες ταινίες που περιμένουν την χρηματοδότησή τους είναι: Μεγάλου μήκους: 12, Ντοκιμαντέρ: 12, Μικρού μήκους: 8.

Είναι φανερό πως ούτε η σχεδόν κατά το μισό μείωση των λειτουργικών δαπανών του ΕΚΚ δεν μπορεί να «σώσει» την κατάσταση. Και ενώ το κράτος συνειδητά δεν εξασφαλίζει σαφή, επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση του Κέντρου (ούτε καν τα 4,8 εκατ. ευρώ που χρωστά στο ΕΚΚ από επιστροφή ΦΠΑ από το 2006 μέχρι σήμερα δεν δίνει) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει στοιχειωδώς τον προϋπολογισμό του, το ΥΠΠΟΤ ανοίγει την πόρτα του ΕΚΚ σε «χορηγούς» - πιθανόν τράπεζες - μέσω σχετικής «χορηγικής σύμβασης» τριετούς διάρκειας για την υποστήριξη της παραγωγής ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους κυρίως νέων δημιουργών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ