Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διαστάσεις σοβαρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης του Ιράκ, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα ν' αξιοποιηθεί είτε ως πρόσχημα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είτε ως εναρκτήριο λάκτισμα για δυσοίωνες εξελίξεις για τον ιρακινό λαό, τόσο ως προς την ενότητα της χώρας όσο και ως προς την εθνική της κυριαρχία, λαμβάνει η δίωξη σε βάρος του σουνίτη αντιπροέδρου της ιρακινής ηγεσίας Τάρικ αλ Χασεμί, την πατρότητα της οποίας οι σουνίτες αποδίδουν αποκλειστικά στον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι. Σε βάρος του Χασέμι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης ως κυρίου υπόπτου για συνωμοσία και εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, μία μόλις μέρα μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών μάχιμων μονάδων από το Ιράκ.

Μάλιστα, τη Δευτέρα το βράδυ, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε «ομολογίες» 13 πρώην σωματοφυλάκων του, που ισχυρίζονταν ότι διέπραξαν δολοφονίες και επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων του Χασέμι (σιιτών υποτίθεται) μετά από εντολή του αλλά και ότι πήραν αμοιβή γι' αυτό. Ο πρωθυπουργός Μάλικι, χτες, κάλεσε επισήμως τις αρχές της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, όπου βρίσκεται από τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος, να τον παραδώσουν στη Βαγδάτη (καθώς ο ιρακινός στρατός δεν εισέρχεται στο συγκεκριμένο τμήμα, που βρίσκεται εξολοκλήρου υπό τον έλεγχο κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας) για να μην παρεμποδίσουν τη δικαιοσύνη.

Ο Χασεμί αντέτεινε ότι πρόκειται για «χαλκευμένες» κατηγορίες εναντίον του, οι οποίες έχουν πολιτικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στο να εδραιώσουν την εξουσία Μάλικι και να εξοντώσουν κάθε πολιτικό του αντίπαλο. Επιμένοντας ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, ζήτησε να έρθει στη Βαγδάτη αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να επιβλέψει όλη τη διαδικασία έρευνας και ανάκρισης της υπόθεσής του προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη δίκη, κάτι που ο Μάλικι απέρριψε. Μάλιστα απείλησε να εκδιώξει από την κυβέρνηση όλους τους εκπροσώπους του κόμματος «Ιρακίγια», όπου ανήκει ο Χασεμί, αν συνεχίσουν να μποϊκοτάρουν το Κοινοβούλιο και τα υπουργικά συμβούλια διαμαρτυρόμενοι για το ένταλμα σύλληψης. Το όλο κλίμα πάντως αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για το παλιότερο σχέδιο περί τριχοτόμησης της χώρας με εξασφάλιση αυτονομίας και για τις σουνιτικές επαρχίες, κατά το πρότυπο της κουρδικής περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ