Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υποσχέσεις για ... εκδημοκρατισμό

Στο επίκεντρο του ετήσιου προεδρικού διαγγέλματος, που εκφώνησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, βρέθηκαν φέτος οι δηλώσεις του για σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν δείχνουν την ανησυχία της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας μπροστά στις μεγαλύτερες μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και τη συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού κι υποψήφιου για τη ρωσική προεδρία στις εκλογές του 2012, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενώπιον και των δύο κοινοβουλευτικών Σωμάτων, ο Ντ. Μεντβέντεφ τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης της αδειοδότησης της λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων. Ετσι δήλωσε πως θα προτείνει στο εξής, αντί για την παράδοση των στοιχείων 50 χιλιάδων μελών στις αρχές, να είναι αρκετές 500 υπογραφές για τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος. Επίσης, για την κάθοδο στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα απαιτούνται στο εξής λιγότερες υπογραφές, ενώ θα επανέλθει η άμεση εκλογή των τοπικών κυβερνητών, κάτι που είχε καταργήσει ο Πούτιν το 2004. Εκτοτε, οι κυβερνήτες διορίζονται από το Κρεμλίνο.

Επιπλέον ο Ντ. Μεντβέντιεφ υποσχέθηκε κι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ώστε να αυξηθεί ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων στη διαδικασία ελέγχου της καταμέτρησης.

Από το λόγο του, ωστόσο, δεν έλειψαν και οι απειλές που εξαπόλυσε προς τους «προβοκάτορες και εξτρεμιστές», που τους προειδοποίησε ότι δε θα τους επιτραπεί να διχάσουν την κοινωνία.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ