Τετάρτη 4 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΕΗ
Αντιδράσεις από τη σκοπιά της... «ανταγωνιστικότητας»

ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ και ΓΣΕΒΕΕ αντιδρούν για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έχοντας στηρίξει την πολιτική που τις γεννά

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι αντιλαϊκές ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα επιδεινώσουν παραπέρα τη δεινή θέση στην οποία έχει οδηγήσει η ασκούμενη πολιτική τα λαϊκά στρώματα. Μεταξύ των δυσαρεστημένων εμφανίζονται και οι ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΒΕΑ, που συνολικά στηρίζουν την ασκούμενη πολιτική, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια. Η στάση τους είναι και αντιφατική και υποκριτική, αφού η πολιτική του μνημονίου έχει ενιαία λογική και ούτε η τρόικα, ούτε οι κυβερνήσεις που την υλοποίησαν και την υλοποιούν αποδέχονται εξαιρέσεις στην εφαρμογή της. Με απλά λόγια, είναι υπέρ της πολιτικής των μονοπωλίων και κάνουν - με επιστολές και ανακοινώσεις - ότι εναντιώνονται σε κάποιες πλευρές της, για να μη χάσουν τις πολύτιμες ψήφους που θα χρειαστούν για να συνεχίσουν να στηρίζουν την ίδια πολιτική.

Ακόμη χειρότερα, οι οργανώσεις αυτές κρίνουν αρνητικές τις ανατιμήσεις από την πλευρά της «ανταγωνιστικότητας», που αποτελεί το βασικό «συστατικό» της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ξεσπάσει σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, των λαϊκών στρωμάτων. Η Γενική Συνομοσπονδία ΕΒΕ Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, ζητά ανάκληση των αυξήσεων, επιτίθεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κρίνοντάς τις ακριβές σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις και ειδικά οι εξαγωγικές χρειάζονται φτηνή ενέργεια, και παραθέτει την εξέλιξη των επιμέρους επιβαρύνσεων στα τιμολόγια. Ετσι, μεταξύ 2004 και 2011: τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 18,82%, ο δημοτικός φόρος κατά 17,85%, η τιμή ζώνης των ακινήτων κατά 46,78%, το τέλος ΕΡΤ κατά 30,86%, το τέλος ΑΠΕ κατά 315% και ο ΦΠΑ κατά 62,5%.

Η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που με δήλωση του προέδρου της εκφράζει την «αντίδραση των εμπόρων στη νέα αύξηση της ΔΕΗ», χαρακτηρίζει την ανατίμηση τιμολογίων και τέλους ΑΠΕ «τουλάχιστον προκλητική και εκτός τόπου και χρόνου». Αποσιωπά όμως το γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες αβάσταχτες επιβαρύνσεις που φορτώνονται στις πλάτες των νοικοκυριών και των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ είναι άρρηκτα δεμένες με την πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος, για τους δικούς του λόγους εκπροσωπώντας το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο κάνει λόγο για «αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων και τελών επί δικαίων και αδίκων (...)». Είναι ο ίδιος που με κάθε ευκαιρία ζητά επίμονα αποκρατικοποιήσεις και στον τομέα της ενέργειας, καθώς και αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τις στρατηγικές επιλογές που περιλαμβάνουν και την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, όπως και όλων των άλλων αγορών και επαγγελμάτων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ