Τετάρτη 4 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
«Πλώρη» για απεργίες μετά το μπαράζ ακρίβειας...

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Σε απεργιακό αγώνα διαρκείας προσανατολίζονται οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές, εργατικές ενώσεις της Νιγηρίας έπειτα από την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν να άρει από την αρχή του χρόνου τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, βάζοντας στην ουσία «φωτιά» στο ήδη αδειανό πορτοφόλι του νιγηριανού λαού, το 60% του οποίου παλεύει να επιβιώσει με λιγότερο από 1,25 δολάρια τη μέρα!

Ο πρόεδρος του Νιγηριανού Εργατικού Κογκρέσου Οουέι Λακέμφα κάλεσε χτες το νιγηριανό λαό «να αντισταθεί με κάθε μέσο» και να εναντιωθεί στην πολιτική που προκαλεί αυξήσεις - φωτιά σε κάθε επίπεδο της ζωής του πολυπληθέστερου λαού της υποσαχάρειας Αφρικής, αναγγέλλοντας πως θα συναντηθεί σήμερα με τον ηγέτη του Κογκρέσου Συνδικαλιστικών Ενώσεων της χώρας, Πίτερ Εσελε, για να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να ξεκινήσουν, όπως είπε, «αγώνα διαρκείας από εκατομμύρια εργαζόμενους».

Στη Νιγηρία, που είναι η πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου χώρα της υποσαχάρειας Αφρικής με πληθυσμό πάνω από 160.000.000 κατοίκους, εισάγεται το ...70% των καυσίμων γιατί φυσικά οι πολυεθνικές πετρελαίου και οι αστικές κυβερνήσεις δεκαετιών φρόντισαν να μην υπάρχουν επαρκή διυλιστήρια. Από τη Δευτέρα, οπότε σταμάτησαν οι επιδοτήσεις (στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων), οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν από 50 έως 130%, ενώ τα κόμιστρα σε δημόσια μέσα συγκοινωνίας αυξήθηκαν 100%!

Ωστόσο, τίποτε δεν εκτονώνει τις αντιδράσεις. Χτες, μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά και επεισόδια σημειώθηκαν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Νιγηρίας. Στο Λάγος αναφέρθηκε και ο θάνατος τουλάχιστον ενός ατόμου στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών - αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ