Παρασκευή 6 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ πιέσεων σε παρατηρητές και Αραβικό Σύνδεσμο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι πιέσεις στον Αραβικό Σύνδεσμο να αποσύρει τους παρατηρητές από τη Συρία προκειμένου, ουσιαστικά, ν' ανοίξει ο δρόμος για μια ξένη παρέμβαση υπό την αιγίδα ή όχι του ΟΗΕ. Οι πιέσεις αυτές έχουν αντανάκλαση και στους κόλπους του Συνδέσμου, με τα μέλη του να προσπαθούν να κρατήσουν τις λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ τους, στις σχέσεις με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και με την κοινή γνώμη των χωρών τους.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐκ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, του οποίου η χώρα προεδρεύει στην παρούσα φάση στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου, παραδεχόταν ότι η συνέχεια ή όχι της αποστολής αλλά και ο τρόπος θα αποφασιστεί την Κυριακή οπότε και θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή του Συνδέσμου για τη Συρία για να εξετάσει την πρώτη έκθεση των παρατηρητών. Ο αλ Θάνι παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει «λάθη» από τους παρατηρητές στο έργο τους, «λόγω απειρίας», όπως είπε, και συμπλήρωσε ότι έχει, ήδη, απευθυνθεί στον ΟΗΕ προκειμένου να παράσχει συμβουλές αλλά και να προτείνει τρόπους υποστήριξης του έργου των Αράβων παρατηρητών.

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος άλλης αραβικής χώρας, που θέλησε, όμως, να τηρήσει την ανωνυμία του, υπογράμμιζε ότι οι παρατηρητές δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη Συρία πριν ολοκληρωθεί η αρχική αποστολή τους με χρονοδιάγραμμα ενός μηνός. Και αυτό για να μη δοθεί το μήνυμα προς καμία κατεύθυνση ότι δεν μπορούν να «κάνουν τη δουλειά τους» κάτι που θα πλήξει το κύρος του Συνδέσμου με ανυπολόγιστες συνέπειες εντός Συρίας αλλά και σε βάρος όλου του αραβικού κόσμου.

Μετά τις διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που, ήδη, έχουν υπονομεύσει το έργο των παρατηρητών (ΗΠΑ - Γαλλία), χθες, σχετική «επίθεση» εξαπέλυσε και η συριακή αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου» (που στήθηκε υπό τουρκική αιγίδα από δυνάμεις κυρίως φίλα προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους») Μπουρχάν Γκαλιούν, μιλώντας στο BBC, κάλεσε τους Αραβες παρατηρητές «ή να κάνουν κάτι δραστικό ή να φύγουν από τη χώρα». Ο Γκαλιούν (που αξίζει να σημειωθεί ότι ζει εκτός Συρίας πολλά χρόνια) απηύθυνε, ουσιαστικά, και πρόσκληση για ξένη επέμβαση, ζητώντας από τον «ΟΗΕ και τη Δύση να εγκαταστήσουν μια ασφαλή ζώνη στο συριακό έδαφος».

«Να φύγουν» και να κηρυχθεί «αποτυχημένη» η αποστολή τους, προκειμένου ν' αναλάβει ο ΟΗΕ κάλεσε τους παρατηρητές και ο συνταγματάρχης Ριάντ αλ Ασάαντ, επικεφαλής του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του «Στρατού» συναντήθηκε μαζί τους, χωρίς να διευκρινίσει το πότε και το πώς. Συμπλήρωσε, δε, ότι πλέον στις γραμμές των δυνάμεών του καταμετρούνται 40.000 άνδρες, κάτι που δεν μπορεί να διασταυρωθεί.

  • Αργά χθες, το «αλ Τζαζίρα» μετέδιδε ότι αποσκίρτησε από τις συριακές αρχές ο Μαχμούντ Σουλεϊμάν Χατζ Χάμαντ, επικεφαλής επιθεωρητής του υπουργείου Αμυνας. Ο Χάμαντ βρίσκεται στο Κάιρο και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου υιοθέτησε την εκδοχή της αντιπολίτευσης για τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ