Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «University Studio Press»: Αντώνης Κωτίδης «Εργα Ελλήνων ζωγράφων της συλλογής Θ. Καραπαναγιώτη». (Μελέτη του καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, πολυγραφότατου ιστορικού της ελληνικής Τέχνης, που αναλύει ιστορικο-αισθητικά τα έργα των κορυφαίων ζωγράφων που αποτελούν τον «πυρήνα» της συλλογής: Παρθένης, Μαλέας, Τριανταφυλλίδης, Λύτρας, Οικονόμου, Παπαλουκάς. Ακολουθεί παρουσίαση των έργων παλιότερων και ομόχρονων πρωτοπόρων: Αλταμούρας, Σαμαρτζής, Οθωναίος, Βικάτος, Αργυρός, Γουναρόπουλος, Λεκός, Γεώργιος Μαρτέν, Τσαρούχης και οι νεότεροι: Μυταράς, Σόρογκας, Φασιανός, Σπεράντζας και Σταθόπουλος. Παρατίθενται τα έργα της συλλογής, βιογραφικά των καλλιτεχνών και βιβλιογραφία).

- «Αγρα»: Γεράσιμος Βώκος «Επιφυλλίδες (πολιτική και φιλοσοφία)» (Ποικίλης θεματολογίας κείμενα του καθηγητή της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, για πολιτικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά και λογοτεχνικά θέματα). Κώστας Καλφόπουλος «Ενα παράξενο καλοκαίρι» (νουβέλα). Γιόζεφ Ροτ «Η ομολογία ενός δολοφόνου (Μέσα σε μια νύχτα)» (μετάφραση Μαρία Αγγελίδου. Αλληγορικό μυθιστόρημα, το οποίο ο διωκόμενος από το ναζισμό, συγγραφέας και δημοσιογράφος έγραψε στα χρόνια της εξορίας του στο Αμστερνταμ και το Παρίσι, όπου πέθανε το 1939).

- «Το ροδακιό»: Στέλλα Παναγιωτοπούλου «Εξοδος προς την Καππαδοκία» (μυθιστόρημα - «ταξίδι» στη φαντασία, στην ιστορία, στη μνήμη).

- «Εντός»: Γεωργία Καλαμποκά «Εμένα μου το 'παν τα πουλιά» (μυθιστόρημα - «επιστροφή» στη Ρούμελη, τη γενέθλια γη των γονιών της συγγραφέα, στις παραδόσεις, στα τραγούδια, στους αγώνες και στα βάσανα των ανθρώπων της στα εμφυλιακά χρόνια). Κωνσταντίνος Γκίκας «Μελαγχολικός νάρκισσος» (μυθιστόρημα).

- «Διέσεις και υφέσεις που πονούν» (λεύκωμα - στα Ελληνικά και Αγγλικά - με ποίηση του Γιάννη Κυπρή και έγχρωμες φωτογραφίες των Γιώργου Χατζηπιερή, Νικηφόρου Ορφανού, Γιάννη Κυπρή, από τοπία, δημόσια και παραδοσιακά κτίρια και βεβηλωμένα μνημεία της Κύπρου. Εκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, με πρόλογο της διευθύντριάς του, Λευκής Μιχαηλίδου και εισαγωγή των Γιάννη Κυπρή, Νικηφόρου Ορφανού και Γιώργου Χατζηπιερή).

- «Εκδόσεις του Αυγούστου» (Φρεαττύδος 7, 18536 Πειραιάς, 211-0149905): Γιώργος Μιχαηλίδης «Αγιοι έρωτες (τα μεγάλα χρόνια)» (εξώφυλλο Αννας Κοντονικόλα, επιμέλεια - διόρθωση Ηρώς Αργυράκη. Ιστορικό μυθιστόρημα που παρακολουθεί την πορεία τριών οικογενειών από το 1890 έως το 1915, των οποίων η ζωή και η «μοίρα» διασταυρώνεται κατά τους Βαλκανικούς πολέμους).

- Γαβριηλίδης: Στεφανία Καρκαμάνη «Λάχεσις» (μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τις τρεις μοίρες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας Κλωθώ, Λάχεσι και Ατροπο). Σταμάτης Ε. Δαγδελένης «Αιρετική μυθολογία» (αλληγορική νουβέλα).

- Σαββάλας: «Το κράτος (Θεωρίες και προσεγγίσεις)» (μετάφραση Γιώργος Αντωνίου, μετάφραση - επιμέλεια Αλέξανδρος Κουτσογιάννης, συλλογική μελέτη). Ντέιβιντ Χιουμ «Η φυσική ιστορία της θρησκείας» (μετάφραση - επιμέλεια - εισαγωγή Αλέξανδρος Σακελλαρίου. Μελέτη). - «ΑΠΑΡΣΙΣ» (Μυκηνών 9, Κεραμεικός, 210-3455.226): Μετά τον πρώτο τόμο θεατρικών έργων του Αργεντινού συγγραφέα Copi, που περιλάμβανε τα έργα «Εύα Περόν», «Η Πυραμίδα!», «Οι τέσσερις Δίδυμες», «Λορέτα Στρονγκ», σε μετάφραση του Νεκτάριου - Γεωργίου Κωνσταντινίδη, κυκλοφόρησε ο β' τόμος, με τίτλο «Copi», με τα εξής έργα: «Ο ομοφιλόφυλος ή η δυσκολία του να εκφραστείς», «Η σκιά του Βανσεσλάο», «Cachafaz», «Το ψυγείο», σε μετάφραση των Μαρίας Κυριάκη, Νεκτάριου - Γεωργίου Κωνσταντινίδη, Δημήτρη Οικονομίδη, Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, Δημήτρη Ψαρρά, αντίστοιχα.

- «Ιωλκός»: Δημήτρης Κασάμπαλης «Το μυστικό του Μυστικού Δείπνου» (ιστορικό μυθιστόρημα). Μέλλω Αγορίτση - Καλομέρα «Στιγμιότυπα» (ποίηση).

- «Μανδραγόρας» (τριμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας και τέχνης. Τεύχος 44, που περιλαμβάνει και αναδημοσίευση μιας συνέντευξης του ποιητή Νίκου Καρούζου, το 1979).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 519, με αφιέρωμα στον Ευγένιο Τριβιζά, 520 και 521).

- «Κουκούτσι» (εξαμηνιαίο περιοδικό ποίησης. Τεύχος 4, με κείμενα για 14 Ελληνες και ξένους ποιητές και για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη).

- «Η Εύγερος Κεφαλονιάς» (τριμηνιαίο περιοδικό του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος Κεφαλονιάς». Τεύχος 26).

- «Περίπλους Ναυτικής Ιστορίας» περιοδικό του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, τεύχος 74).

- «Θέματα Ειδικής Αγωγής» (τριμηνιαίο περιοδικό εκπαίδευσης. Τεύχος 53, με τα πρακτικά του 6ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Ειδικής Αγωγής του ΠΕΣΕΑ).

- «Φιλολογικά» (τριμηνιαίο περιοδικό της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Τεύχος 115, με κύρια θέματα θεούς και πρόσωπα στα ομηρικά έπη, στο αρχαίο δράμα και στην αρχαία ποίηση).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-05-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-01-28 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2005-03-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-10-11 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2000-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ