Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ξεκινούν τη Δευτέρα με άδειες τσέπες και ταμεία

Motion Team

Με τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων σε δεινή κατάσταση μετά τις γιορτές, καθώς τα λαϊκά νοικοκυριά, εξαιτίας των δραματικών μειώσεων στα εισοδήματά τους, μείωσαν ακόμα περισσότερο φέτος τα χρήματα που διέθεσαν για αγορές, ανατρέποντας ακόμα και τη λίστα των απολύτως απαραίτητων, ξεκινούν τη Δευτέρα 16 του μήνα οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 του Φλεβάρη. Είναι ολοφάνερο ότι με δεδομένες τις δραματικές περικοπές που έχουν υποστεί τα λαϊκά εισοδήματα, μέχρι και 30%, χώρια η αύξηση της ανεργίας, τα χαράτσια που επιβάλλει η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, βάζοντας το λαό να πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης των καπιταλιστών, και το νέο πακέτο της βαρβαρότητας που αναμένεται, δημιουργούν προϋποθέσεις μαύρων εξελίξεων για τα ταμεία των μικρεμπόρων. Τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που υπόσχονται, η προσπάθεια πολλών από αυτούς να προσελκύσουν τους εργαζόμενους στα ταμεία τους μέσω προσφορών που πραγματοποιούν προσπαθώντας να σταθούν «απέναντι» από τα μονοπώλια σ' έναν αγώνα άνισο, δεν μπορούν να αναστρέψουν την πραγματικότητα που διαμορφώνει η άγρια αντιλαϊκή πολιτική και η κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια στιγμή, πλώρη για απελευθέρωση των εκπτώσεων και των προσφορών φαίνεται πως βάζει η συνδικαλιστική ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, συνομιλητής των βιομηχάνων και των μεγαλοεργοδοτών, Β. Κορκίδης, με δηλώσεις του μίλησε για «ξεπερασμένο» πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που «έκανε τον κύκλο του, χωρίς πλέον να εξυπηρετεί κανένα». «Θα πρέπει», είπε, «να αναθεωρηθεί με πολλή προσοχή, επανακαθορίζοντας σε μια νέα βάση τους σωστούς τρόπους που θα προσεγγίζουν τις σημερινές ανάγκες». Και όλα αυτά με το πάγιο κάλπικο επιχείρημα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών: «Τις περιορισμένες δυνατότητες του Ελληνα καταναλωτή». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΣΕΕ πρόκειται να προωθήσει τις στοχεύσεις της με όχημα το «διάλογο», που λέει ότι θα κάνει με καταναλωτικές οργανώσεις και τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους «εξετάζοντας όλες τις προτάσεις» αναφορικά με την απελευθέρωση των εκπτώσεων και των προσφορών.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών που αναζητούν προσφορές και εκπτώσεις για να αγοράσουν αυτά που δεν μπορούν να αναβληθούν άλλο, ώστε να μην πέσουν θύματα παραπλάνησης. Επισημαίνει ότι τα καταστήματα οφείλουν να δεχτούν επιστροφές προϊόντων που αγοράστηκαν στην περίοδο των εκπτώσεων και αποδεικνύονται ελαττωματικά. Αλλαγές δεν γίνονται μόνο σε προϊόντα προσφορών, για τα οποία σαφώς επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε προσφορά εξαιτίας της ελαττωματικότητάς τους. Ακόμη, στην περίοδο των εκπτώσεων πρέπει να αναγράφεται για κάθε είδος η τιμή πριν και μετά την έκπτωση, ενώ σημειώνεται ότι τα ποσοστά που φιγουράρουν στη βιτρίνα ως «κράχτης» δεν σημαίνει ότι ισχύουν για όλα τα είδη που διατίθενται μέσα στο κατάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ