Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κόβουν» την ενίσχυση από χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς!

Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. κόβει την συνδεδεμένη ενίσχυση - ανέρχεται στα 70 ευρώ, περίπου, το στρέμμα - από χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, η παραγωγή των οποίων είναι κάτω από το πλαφόν που τέθηκε για να δικαιούται κάποιος αυτή την ενίσχυση («καθορισμένη κατά ζώνη ελάχιστη απόδοση»), λόγω της μεγάλης ζημιάς που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής από το πράσινο σκουλήκι και τις άκαιρες βροχοπτώσεις.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, επιχειρώντας, μάλιστα, να φορτώσει στους ίδιους τους αγρότες την ευθύνη για την καταστροφή που υπέστη η παραγωγή τους από τη συγκεκριμένη φυτική αρρώστια και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Επικαλούμενος στοιχεία από υποκατάστημα Λάρισας του ΕΛΓΑ, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι νομοί της Θεσσαλίας, ο υπουργός στην απάντησή του, αφού αποφαίνεται πως «δεν παρατηρήθηκαν ζημιές από βροχοπτώσεις», κάνει λόγο για «ήπιας μορφής εντομολογικές προσβολές (πράσινο σκουλήκι κλπ.), αίτιο μη καλυπτόμενο από τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ» και στη συνέχεια σημειώνει: «Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του εν λόγω υποκαταστήματος, σε αγροτεμάχια των νομών της Θεσσαλίας όπου η προσβολή από το πράσινο σκουλήκι ήταν πιο έντονη, αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην ελλιπή χρήση μέτρων φυτοπροστασίας (πρόληψη και καταστολή), εκ μέρους των παραγωγών, κυρίως στους κρίσιμους μήνες πριν και μετά την εμφάνιση της ασθένειας».

Να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι πήρε από τον ΕΛΓΑ, ζητάει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, υποστηρίζοντας, σε ανακοίνωσή της, ότι «αποκαλύφθηκε και συνελήφθη να λέει ψέματα», καθώς «ποτέ το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας δεν του έδωσε στοιχεία που να αναφέρουν ότι οι παραγωγοί βαμβακιού έκαναν ελλιπή χρήση μέτρων φυτοπροστασίας». Και επισημαίνει: «Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα, στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν για το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη. Θα επιβάλουμε το δίκιο και όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν τη συνδεδεμένη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ