Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
Τηλεόραση
Ακροάσεις και αντιδράσεις

Το θέμα του ασυμβίβαστου των μετόχων τηλεοπτικών σταθμών και της διαπλοκής, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Από την άλλη πλευρά, όμως, εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις και επιθέσεις, προκειμένου να σταματήσει τον έλεγχο διαφάνειας, τον οποίο ήδη έχει ξεκινήσει, με όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή του. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του Ιωνα Στεριώτη, προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου Εισηγμένων Εταιριών στο Χρηματιστήριο, ο οποίος ζητά να «σταματήσουν οι παρεμβάσεις του ΕΣΡ σε βάρος εισηγμένων κλάδων εκδόσεων και τηλεόρασης», χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απαράδεκτη» την «κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΡ».

Το ΕΣΡ, μετά από το MEGA και το πρόστιμο που επέβαλε στον «Τηλέτυπο», έχει καλέσει σε ακρόαση εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA, ANTENNA και ALTER. Το ΕΣΡ ήδη έχει ανοίξει το φάκελο της διαπλοκής, προσπαθώντας να ρίξει έστω και ελάχιστο φως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει σε ακρόαση εκπροσώπους του ALPHA, γιατί μέτοχος της εταιρίας είναι η «Ιντεραμέρικαν Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρία Ζωής», η οποία συμμετέχει και στην τηλεοπτική εταιρία «Τηλέτυπος» με 70.00 μετοχές. Σύμφωνα με το νόμο, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να είναι μέτοχος σε μία μόνο εταιρία που κατέχει άδεια τηλεοπτικού σταθμού με ποσοστό μέχρι 25% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ έχει κληθεί γιατί η εταιρία έχει στο χαρτοφυλάκιό της μετοχές της εταιρίας «Μοσχολιός Χημικά ΑΕ», ενώ ο νόμος προβλέπει ότι όσοι συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρίας ή ασκούν ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνει έργα ή προμήθειες από το δημόσιο δεν μπορούν, μεταξύ άλλων, να μετέχουν στη διοίκηση εταιρίας που κατέχει τηλεοπτική άδεια.

Το ΕΣΡ, επίσης, θα εξετάσει, εάν ή όχι υπάρχει ασυμβίβαστο και στην περίπτωση του τηλεοπτικού σταθμού ALTER και γι' αυτό το λόγο έχει καλέσει σε ακρόαση εκπροσώπους του σταθμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, ο μέτοχος της εταιρίας, ο Σπύρος Μπέλλος, κατέχει μετοχές της εκδοτικής εταιρίας «Καθημερινή ΑΕ. Εκδοση Εντύπων ΜΜΕ», η οποία, όμως, είναι μέτοχος και στην τηλεοπτική εταιρία «Τηλέτυπος».

Η προσπάθεια που καταβάλλει το ΕΣΡ να εφαρμόσει το νόμο συνάντησε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις, με το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο «Βήμα». Χθες ήρθε και η σειρά του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου Εισηγμένων Εταιριών στο Χρηματιστήριο, του Ιωνα Στεριώτη.

Οι βολές κατά του ΕΣΡ δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται σε μία στιγμή που γίνεται η αναθεώρηση του Συντάγματος, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη διαπλοκή μέσα από το άρθρο 14. Χαρακτηριστικές είναι οι συχνές αναφορές του υπουργού Τύπου στον ψηφοφόρο από την Αρκαδία, που δεν είναι δυνατόν να του αποκλείσεις να έχει έστω και μία μετοχή σε εταιρία ΜΜΕ και συγχρόνως και σε εταιρίες του δημοσίου. Ο Ιωνας Στεριώτης ισχυρίζεται, στη δήλωσή του, ότι οι παρεμβάσεις του ΕΣΡ εμπλέκουν έναν «πολύ μεγάλο αριθμό εισηγμένων εταιριών με αφορμή τις περιορισμένες συμμετοχές τους σε εισηγμένες του κλάδου των ΜΜΕ» εταιρίες, «δημιουργώντας αναστάτωση» στις επενδυτικές στρατηγικές των εταιριών και στη χρηματιστηριακή αγορά. Παρέρχεται προκλητικά, μάλιστα, της υποχρέωσης που απορρέει από τον ίδιο το νόμο για τα στοιχεία που οφείλουν να στέλνουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί στο ΕΣΡ, λέγοντας ότι δημιουργούνται «μεγάλα ερωτηματικά» για «το πώς και από ποιες πηγές το ΕΣΡ» συγκεντρώνει «πληροφορίες για τις μετοχικές τοποθετήσεις εταιριών σε εισηγμένες του κλάδου ΜΜΕ».

Ο Νίκος Καϊμάκης, μέλος του ΕΣΡ, απαντώντας με δήλωσή του στους ισχυρισμούς και στις παρεμβάσεις που επιχειρεί ο Ιωνας Στεριώτης, τονίζει ότι ο πρόεδρος των εισηγμένων εταιριών του ΧΑΑ κινδυνολογεί και επιχειρεί να πλήξει το κύρος του ΕΣΡ, που με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει «αγωνίζεται» να εξυγιάνει το «τοπίο στην ομίχλη» που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ