Κυριακή 22 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει ... ταχύτητα

Μετά από δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και τη γενναία οικονομική υποστήριξη των κυβερνήσεων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκουν το «δρόμο» τους μετά από μια μεγάλη κρίση που οδήγησε σε μια αλλαγή του τοπίου στον κλάδο.

Ο αμερικανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατά το περασμένο έτος πούλησε 9,03 εκατ. οχήματα σε όλον τον κόσμο. Βάσει αυτών των στοιχείων, η GM επανέρχεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κατασκευαστών. Το 2008, πρώτη χρονιά της κρίσης, η GM έχασε την πρωτιά από την «Toyota». Από τότε, μέχρι σήμερα στην πρώτη θέση παρέμενε η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι πωλήσεις του ομίλου της GM αυξήθηκαν κατά 7,6% μέσα σ' ένα έτος, σύμφωνα με ανακοινωθέν της κυριότερης εταιρείας του ομίλου αυτού, της «Chevrolet». Η αύξηση στις πωλήσεις ήταν ιδιαίτερα αισθητή στη Βόρεια Αμερική (+11,4% με πωλήσεις 2,9 εκατ. τεμαχίων), που μετουσιώθηκε στο 18,4% του συνολικού ποσοστού της αγοράς. Αύξηση των πωλήσεων της GM καταγράφηκε επίσης και στις άλλες περιοχές του κόσμου.

Η ιαπωνική «Toyota», που από το 2008 κατείχε την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τα ετήσια αποτελέσματά της. Ωστόσο, εκτιμάται πως οι πωλήσεις της έχουν φθάσει τα περίπου 7 εκατ. οχήματα, έπειτα από τις απώλειες που υπέστη μετά την καταστροφική σεισμική δόνηση στην Ιαπωνία το Μάρτη του 2011.

Ο γερμανικός όμιλος «Volkswagen», που είχε θέσει ως στόχο του να περάσει στην πρώτη θέση έως το 2018, κατέγραψε πωλήσεις 8,16 εκατ. οχημάτων παγκοσμίως κατά το προηγούμενο έτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ