Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εκβιασμοί με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας

Eκβιασμό δημοσίων υπαλλήλων που έχουν συνδέσει τη δόση του δανείου τους με το λογαριασμό μισθοδοσίας ότι εάν ζητήσουν τη διακοπή της συγκεκριμένης υπηρεσίας αυξάνεται ο τόκος του δανείου, καταγγέλλει η ΕΚΠΟΙΖΩ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

Η καταναλωτική οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι- πελάτες των τραπεζών που έχουν δεχτεί μέσω της δανειακής σύμβασης να παρακρατείται η μηνιαία δόση δανείου τους από το λογαριασμό μισθοδοσίας τους, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ακύρωση του συγκεκριμένου όρου. Σημειώνει, μάλιστα, ότι παρόλο που σύμφωνα με τον αντίστοιχο όρο της σύμβασης η εντολή αυτή είναι αμετάκλητη, ο όρος αυτός είναι άκυρος ως αντίθετος με το νόμο και καταχρηστικός. Και, επειδή, οι πρώτες απαντήσεις των δύο τραπεζών στα σχετικά αιτήματα που υποβλήθηκαν από εργαζόμενους ισοδυναμούσαν με ωμό εκβιασμό ότι σε περίπτωση διακοπής της παρακράτησης οι τράπεζες θα καταγγείλουν τη σύμβαση και θα αντικαταστήσουν τα δάνεια αυτά με άλλα ισόποσα αλλά με υψηλότερο επιτόκιο, η ΕΚΠΟΙΖΩ αντιτάσσει ότι οι τράπεζες δεν έχουν σε καμία περίπτωση τέτοιο δικαίωμα, γιατί ο όρος περί «ανέκκλητης εντολής» είναι ούτως ή άλλως άκυρος. Η ακυρότητά του δε, δε σημαίνει καταγγελία όλης της σύμβασης που, ως προς τους υπόλοιπους όρους, παραμένει σε ισχύ.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει για λογαριασμό τους να ασκούν πίεση στους δανειολήπτες συνεχίζουν αδιάλειπτα το... έργο τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που ενημερώνονται από τους οφειλέτες ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες υπαγωγής στο νόμο περί ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δεχτεί καταναλωτικές οργανώσεις, οι ενοχλήσεις συνεχίζονται ακόμα κι όταν οι καταναλωτές έχουν καταθέσει αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο και έχει οριστεί δικάσιμος και μάλιστα με επιθετικούς τρόπους. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) ζήτησε με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα καταναλωτή να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος με τρόπο ώστε από τη στιγμή που οι τράπεζες ενημερώνονται για τις ημερομηνίες των δικάσιμων να έχουν την υποχρέωση να δίνουν εντολή στις εισπρακτικές εταιρείες να σταματούν να ενοχλούν τους δανειολήπτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ