Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για τους ηθοποιούς και τους θεατρολόγους που εργάζονται στην εκπαίδευση

Κινητοποίηση για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του, τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, προχωρούν τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων. Η κινητοποίηση γίνεται λόγω της διαφαινόμενης κατάργησης του μαθήματος της θεατρικής αγωγής από τα σχολεία, που αφήνει στον αέρα (με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της απόλυσης) τους θεατρολόγους και ηθοποιούς που δίδασκαν μέχρι τώρα το μάθημα στα σχολεία.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών απευθύνεται στους ηθοποιούς και στους θεατρολόγους που εργάζονται στην εκπαίδευση με το πλαίσιό του για αυτή την κινητοποίηση και τονίζει:

«Σήμερα είναι πιο φανερό από ποτέ ότι το νέο σχολείο και οι αλλαγές που φέρνει (αλλαγή αναλυτικού προγράμματος, κατάργηση μαθημάτων, αυτοαξιολόγηση κ.λ.π.) χτυπούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού και ταυτόχρονα οδηγούν στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους, ανάμεσα σε αυτούς και ηθοποιών. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν ολόκληρο τον κλάδο των ηθοποιών ακόμα κι αν δεν εργάζονται στο σχολείο γιατί σε τελική ανάλυση αφορούν ακριβώς το δικαίωμα στη μόρφωση και κατά συνέπεια το μορφωτικό επίπεδο του λαού μας. Και για τους ανθρώπους της τέχνης είναι καθήκον συνολικά η υπεράσπιση του μορφωτικού επιπέδου του λαού αλλά και η πάλη για υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική παιδεία.

Γι' αυτό το Σωματείο μας υποστηρίζει ότι για την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι αναγκαίο υπόβαθρο η οικοδόμηση γερών θεμελίων γενικής παιδείας και η συστηματική καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής όλων των νέων από τη σχολική ηλικία. Αυτή θα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της γενικής μόρφωσης μέσα από το συνολικό περιεχόμενο και τη λειτουργία μιας δωδεκάχρονης γενικής εκπαίδευσης (ενιαίο βασικό δωδεκάχρονο σχολείο) με τη συμβολή και των μαθημάτων καλλιτεχνικής παιδείας.

Ταυτόχρονα παλεύουμε για δημόσια δωρεάν κέντρα καλλιτεχνικής παιδείας, σε επίπεδο δήμων όπου κάθε μαθητής της γενικής εκπαίδευσης που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με οποιοδήποτε συγκεκριμένο είδος τέχνης, θα μπορεί με την παρακίνηση και τη συνεργασία του σχολείου του να φοιτήσει.

Ολα αυτά θα αποτελούν και τη στέρεα βάση για τη φοίτηση σε Ανώτατες Καλλιτεχνικές Σχολές, δημόσιες και δωρεάν στο πλαίσιο μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης για την επιστημονική μόρφωση των καλλιτεχνών και των δημιουργών κάθε ειδικότητας. Για όλα αυτά αξίζει να παλέψουμε αποφασιστικά.

Οι ηθοποιοί, αλλά και οι θεατρολόγοι που εργάζονται στην εκπαίδευση δε θα σωθούν από το "νέο σχολείο", αντίθετα θα αντιμετωπίσουν πιο οξυμένα προβλήματα. Και μάλιστα αυτό σε έναν κλάδο που ήδη δουλεύουμε με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Το σύνθημά μας είναι: Κανείς μόνος του! Κανένας συνάδελφος δε θα σωθεί ατομικά, κανένας κλάδος δε θα λύσει τα προβλήματα από μόνος του. Ολοι μαζί στον αγώνα κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο όχι μόνο πρέπει να μονιμοποιηθούν άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και οι ηθοποιοί και οι θεατρολόγοι αλλά να γίνουν επιπλέον προσλήψεις με κατοχυρωμένο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ