Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων

Συνέντευξη Τύπου για την έρευνα έδωσε χτες η υπουργός

Την ίδια περίοδο που τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν μπορούν να λειτουργήσουν, λόγω της δραματικής μείωσης κονδυλίων και τα ερευνητικά κέντρα απαξιώνονται εάν δε συνεργάζονται με επιχειρήσεις, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να προσφέρει «ζεστό χρήμα» και «ευκαιρίες» στις επιχειρήσεις, στο όνομα της «ανάπτυξης». Χτες, η υπουργός Παιδείας παρουσίασε 4 «δράσεις» για την έρευνα, οι οποίες απευθύνονταν στις επιχειρήσεις, είτε απευθείας, είτε μέσω συμπράξεων με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως σχεδιάστηκε και ξεκινά «διαβούλευση» για ένα Ταμείο Επιχειρηματικών Κεφαλαίων με την επωνυμία «Επενδυτικές Συμμετοχές σε Καινοτόμες Επιχειρήσεις». Στόχος του ταμείου είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων «μέσω της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου». Σύμφωνα με την παρουσίαση, η χρηματοδότηση «θα είναι επιστρεπτέα», ώστε το ταμείο να ανατροφοδοτείται. Η δημόσια δαπάνη γι' αυτό το πρόγραμμα θα είναι 35 εκατ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού κάθε επενδυτικού σχεδίου θα προέρχεται και από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι προφανώς θα διαπραγματεύονται τα κέρδη τους.

Το υπουργείο Παιδείας, επίσης, καλεί ελληνικές επιχειρήσεις για συνεργασία με επιχειρήσεις στο Ισραήλ και την Κίνα. Η συνεργασία με επιχειρήσεις στην Κίνα αφορά συγκεκριμένα πεδία έρευνας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τρόφιμα και πολλά άλλα), ενώ για το Ισραήλ τα επιστημονικά πεδία είναι ανοικτά. Αξιοσημείωτο είναι πως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η συμμετοχή ερευνητικού φορέα στην πρόταση δεν είναι προαπαιτούμενο. Η συνολική δημόσια Δαπάνη που θα διατεθεί, για κάθε μια απ' τις δύο προκηρύξεις, ανέρχεται ενδεικτικά σε 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, δε, πως για την εξεύρεση επιχειρήσεων στην Κίνα ή το Ισραήλ θα φτιαχτούν ειδικοί μηχανισμοί.

Εκτός των παραπάνω δύο ανακοινώσεων έγινε ενημέρωση για πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει και αφορά τα λεγόμενα «clusters καινοτομίας», δηλαδή συμπράξεις ερευνητικών κέντρων επιχειρήσεων. Εχουν ήδη υποβληθεί 23 προτάσεις με συμμετοχή 439 φορέων. Στόχος της διαδικασίας είναι η «παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό». Μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί 9 προτάσεις. Τελικά θα χρηματοδοτηθούν πέντε ή έξι προτάσεις με 5 εκατ. ευρώ έκαστη. Συνολικά η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το υπουργείο ανακοίνωσε νέες διαδικασίες για τις προκηρύξεις για την έρευνα, με μείωση του αριθμού των δικαιολογητικών, υποβολή των προτάσεων στα αγγλικά για να αξιολογούνται και από διεθνείς κριτές και εμπειρογνώμονες και λειτουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Υποβολής και Αξιολόγησης Εργων. Σημειώνεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός για την έρευνα ανέρχεται στα 1,069 δισ. ευρώ και «τρέχουν» προγράμματα ύψους 850 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ