Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ «ΜΠΛΕ ΚΑΡΤΑ»
Δεκτοί μόνο όσοι χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο

Αυστηρά ελεγχόμενη εισαγόμενη μετανάστευση με γνώμονα αποκλειστικά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, προβλέπει η κοινοτική οδηγία 2009/50 όπως ενωσματώνεται στο ελληνικό δίκαιο με σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση. Η Οδηγία για τη χορήγηση της λεγόμενης «μπλε κάρτας» δεν εφαρμόζεται στους πολίτες τρίτων χωρών που έχουν ζητήσει άσυλο ή έχουν γίνει δεκτοί στην Ελλάδα ως εποχιακοί εργαζόμενοι. Στοχεύει στην εισαγωγή ειδικευμένου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, με χαμηλότερους μισθούς και δικαιώματα.

Χαρακτηριστικά το σχέδιο νόμου ορίζει ως «Υψηλά επαγγελματικά προσόντα» τα προσόντα που πιστοποιούνται από τίτλο σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης ή από πέντε τουλάχιστον έτη επαγγελματικής εμπειρίας επιπέδου ανάλογου προς τίτλο σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης και σχετικής με το επάγγελμα ή τον τομέα που προσδιορίζεται στη σύμβαση εργασίας.

Για να αιτηθεί κάποιος χορήγηση «Μπλε κάρτας της ΕΕ», πρέπει «να έχει συνάψει έγκυρη σύμβαση εργασίας με αντικείμενο την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης, διάρκειας ενός τουλάχιστον έτους στην Ελλάδα». Για δε το μισθό γίνεται αναφορά σε «μέσους όρους», στατιστικά στοιχεία και προβλέψεις που στην ουσία κρύβουν μισθούς πείνας. Επίσης απ' αυτόν «να μη συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια», βλέπε ξεσκόλισμα του φακέλου του πριν γίνει δεκτός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ