Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μήπως δε θέλουν συνδικάτα;

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η στάση της παράταξης «Ταξική Πορεία» (σ.σ. στηρίζεται από το ΚΚΕ Μ-Λ) στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα. Ολο το προηγούμενο διάστημα, αποθάρρυνε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να πληρώσουν τις συνδρομές τους στο σωματείο, γιατί «η ΠΟΕΔΗΝ είναι συμβιβασμένη» και διακήρυσσε πως δεν τους νοιάζει αν διαγραφούν οι αντιπρόσωποί τους από το συνέδριο. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες διαγράφηκαν από το συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων 10 αντιπρόσωποι - οι 3 είχαν στηριχθεί από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ - από το συγκεκριμένο νοσοκομείο με το πρόσχημα ότι το σωματείο είχε οικονομικές εκκρεμότητες (αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ από το «Χατζηκώστα» δεν προσήλθαν καν στο συνέδριο...)

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ άδραξε την ευκαιρία και βρήκε πρόσχημα, για να κουρελιάσει τη θέληση των εργαζομένων, αφού μόνο έτσι θα μπορούσε να «ξεφορτωθεί» τις ταξικές δυνάμεις που αταλάντευτα παλεύουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανακόψουν τους όλο και πιο στενούς δεσμούς που οικοδομεί το ΠΑΜΕ με εργάτες σε κάθε κλάδο. Πριν από λίγες μέρες, η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη και υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις της. Η ίδια ανοδική πορεία των ψηφοδελτίων που στήριξε το ΠΑΜΕ παρατηρήθηκε σε μια σειρά νοσοκομεία της χώρας. Εν ολίγοις, η «Ταξική Πορεία» με αυτή τη στάση έδωσε έτοιμη την αφορμή στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να παρέμβει και να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα και μάλιστα «ενισχυμένη» με την αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στα συνδικαλιστικά όργανα.

Ακόμα όμως πιο σοβαρό είναι πως - όπως ούτε λίγο - ούτε πολύ καλλιεργείται από την Ταξική Πορεία - η αντίληψη ότι δε χρειάζεται να πληρώνουν οι εργάτες τις συνδρομές τους στα σωματεία. Αντίληψη που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους και την οργάνωση της πάλης τους. Είναι καίριο ζήτημα τα συνδικάτα να έχουν οικονομική επάρκεια για να μπορούν να δρουν και οικονομική αυτοτέλεια, να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, να μην εξαρτώνται από καμία άλλη χρηματοδότηση.Η οικονομική συνδρομή στα σωματεία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία και τη δράση τους, για να τυπώνονται υλικά, να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις, συνέδρια κ.λπ. Είναι άλλο ζήτημα αν οι συσχετισμοί σε ένα σωματείο είναι υπέρ του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τότε αυτοί πρέπει να αλλάξουν υπέρ των παρατάξεων που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων, δουλεύουν για την οργάνωσή τους, για το συντονισμό της πάλης τους με τους υπόλοιπους κλάδους με αιτήματα βγαλμένα από τις σύγχρονες ανάγκες. Η οικονομική ενίσχυση των αγώνων είναι απαραίτητη και πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Οποιος το προσπερνάει αυτό συμβάλλει στην αποδυνάμωση των αγώνων και των εργαλείων του αγώνα, όπως είναι και τα σωματεία, στη διάλυσή τους. Μήπως δυνάμεις σαν κι αυτές που έχουν τέτοιες απόψεις δε θέλουν συνδικάτα;...


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ