Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ - ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Προσαρμοσμένο ... στα θέλω των επιχειρηματιών

Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες του αθλητισμού παρά το ότι η εμπορευματοποίηση είναι η βασική αιτία για τη βία, το «ντόπινγκ» και τα στημένα παιγνίδια. Αυτό επισήμανε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει τα παραπάνω φαινόμενα. Παράλληλα, κατήγγειλε το στραγγαλισμό του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την κατάργηση του δικαιώματος της λαϊκής οικογένειας για άθληση. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ «υπέρ» έχουν ταχθεί το ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Αναφερόμενος στη βία στα γήπεδα, το «ντόπινγκ» και τα στημένα παιγνίδια ο Γιάννης Γκιόκας τόνισε πως «η αιτία αυτών των φαινομένων δεν μπορεί να αναζητηθεί στις ανεπάρκειες του νομοθετικού πλαισίου», αφού «η ουσία βρίσκεται αλλού». Τα φαινόμενα αυτά, είπε, «είναι παράγωγα και συνέπειες του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Βρίσκονται στη φύση του αθλητισμού - επιχείρηση και του αθλητισμού - εμπόρευμα». Ξεκαθάρισε πως «δεν μιλάμε για συγκυριακά φαινόμενα από τη στιγμή που η προσπάθεια των αθλητών και το αποτέλεσμα ενός αγώνα συνδέεται με τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα τότε αυτή θα γίνεται με κάθε μέσο και με την ντόπα και με το στήσιμο των αγώνων». Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «οι αθλητές στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι θύματα αυτών των πρακτικών. Μένουν απλήρωτοι, γίνονται θύματα εκβιασμού», προσθέτοντας «δεν είναι τυχαίο ότι τέτοια φαινόμενα υπάρχουν σε όλες τις χώρες ακόμη και στις λεγόμενες αθλητικά προηγμένες», όπως «στις ΗΠΑ που το ντόπινγκ είναι επίσημη κρατική πολιτική». Συνδέοντας την επιχειρηματολογία αυτή με την επικαιρότητα, ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ρ. Καζάν, σημειώνοντας ότι «σε συνθήκες -20 η ΟΥΕΦΑ για να τηρηθούν τα δικαιώματα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια δίνει εντολή να γίνει ο αγώνας κάτω από τέτοιες συνθήκες», τονίζοντας ότι «είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι υπηρετείται μέσα από το χώρο του αθλητισμού».

Ο Γ. Γκιόκας είπε στη συνέχεια ότι η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η «κατάντια που υπάρχει στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό», αφού «λόγω των περικοπών οι ομοσπονδίες φυτοζωούν και μαραζώνουν» και «σήμερα μια οικογένεια πρέπει να πληρώσει αδρά από το υστέρημά της, για να στείλει τα παιδιά της στον αθλητισμό». Συνολικά, επισήμανε «ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας αποκλείεται από τον αθλητισμό» και σήμερα «η πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση», αφού «στραγγαλίζει τον σωματειακό αθλητισμό, μειώνει τις ώρες γυμναστικής στα σχολεία, καταργεί ακόμη και τα σχολικά πρωταθλήματα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα ακόμη και σήμερα, αφού «εμείς θεωρούμε ότι καμία λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να θυσιάσει καμία ανάγκη της για τη ...σωτηρία που υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία». Για τα παραπάνω είπε ο Γιάννης Γκιόκας «δεν γίνεται κουβέντα», αντίθετα η συζήτηση του νομοσχεδίου «επικεντρώνεται στις κόντρες της κυβέρνησης με την ΕΠΟ για το αυτοδιοίκητο», ενώ «για την ουσία δε συζητείται τίποτε». Κεντρικό ζητούμενο του νομοθετήματος επισήμανε είναι «το πώς θα κερδίσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου και πώς θα γίνει ο αθλητισμός πεδίο επενδύσεων» και θα υπάρξει «ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Το νομοσχέδιο αποτελεί «μεγάλη τομή» υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σ. Εμινίδης, λέγοντας ότι «θέτει προ των ευθυνών τους τις αρμόδιες αρχές και τις ομάδες», ενώ παρέθεσε και τη ...δημοσιονομική πλευρά του, λέγοντας ότι για τους αγώνες «πέρυσι διατέθηκαν 132 χιλιάδες αστυνομικοί με κόστος 12 εκατομμύρια ευρώ». Σε επιμέρους παρατηρήσεις αρκέστηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Ιωαννίδης, σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο έχει ελλείψεις όμως περιέχει διατάξεις που μας επιτρέπουν να το ψηφίσουμε». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Ανατολάκης, υποστηρίζοντας ότι ενσωματώθηκαν οι προτάσεις του κόμματός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ