Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Οι αποψινές επιλογές

Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα θα παρουσιάσει απόψε στις 22.00 η εκπομπή της ΕΤ-1 «Παρασκήνιο».

Ενα φτωχό αγόρι γεννιέται στη Θεσσαλία την τραγική χρονιά 1922 και μεγαλώνει ανάμεσα στα προσφυγόπουλα, κοινωνώντας τα αμέτρητα δράματα των οικογενειών τους. Μαθαίνει για τη βυζαντινή μουσική από τους ψάλτες της ενορίας του. Και μετατρέπει αργότερα όλη αυτή την κληρονομιά σε πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία. Γίνεται η σπουδαία φρέσκια φλέβα που είχε ανάγκη το μεταπολεμικό λαϊκό τραγούδι.

Βαθύς γνώστης της εκκλησιαστικής υμνωδίας, την αναδεικνύει σαν πηγή στις συνθέσεις του. Ανήσυχος, ευγενής, ευέλικτος, ανανεώνει διαρκώς το μουσικό του ύφος, υποδέχεται και υποστηρίζει με γνησιότητα και ιδιοφυή προσαρμοστικότητα τις διαφορετικές περιόδους του λαϊκού τραγουδιού. Παρών σε όλες τις ιστορικές - κοινωνικές φάσεις του, ο Καλδάρας έδωσε τραγούδια από τα ομορφότερα και χαρακτηριστικότερα της κάθε περιόδου.

Επαιξε με τη λογοκρισία και προώθησε με αλληγορική σαφήνεια μέσα απ' τους στίχους μηνύματα ελπίδας, διαμαρτυρίας. Η εκπομπή αναζητά τις ρίζες, τις επιρροές, τις αιτίες, το προσωπικό περιβάλλον του Απόστολου Καλδάρα. Επισκέπτεται τη γενέθλια πόλη, ψάχνει ό,τι τον θυμίζει. Μπαίνει στον προσωπικό χώρο όπου ο συνθέτης έζησε και δημιούργησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Οι δικοί του άνθρωποι αλλά και στενοί συνεργάτες του, μας μιλούν γι' αυτόν και φωτίζουν ιδιαίτερα την προσωπικότητά του. Διηγήσεις, μνήμες, αλλά και πολύτιμο αρχειακό υλικό, όπου ο ίδιος ο Καλδάρας μιλά ή τραγουδά, ανασυνθέτουν και ανακαλούν τα αισθήματα που τροφοδότησαν τον σπουδαίο συνθέτη.

Στις 23.00 η ΕΤ-1 θα προβάλει τη δραματική ταινία (παραγωγής Ταϊλάνδης) «Ο θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του», σε σκηνοθεσία Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ.

Ο θείος Μπούνμι, που υποφέρει από οξεία νεφρική ανεπάρκεια, επιλέγει να περάσει τις τελευταίες μέρες του στην εξοχή παρέα με αγαπημένους του ανθρώπους. Μένει έκπληκτος όταν εμφανίζεται μπροστά του το φάντασμα της πεθαμένης γυναίκας του που σκοπό έχει να τον φροντίσει, ενώ και ο χαμένος από καιρό γιος του επιστρέφει στο σπίτι σε άυλη μορφή. Διερευνώντας τους λόγους της αρρώστιας του, ο θείος Μπούνμι κατευθύνεται στη ζούγκλα μαζί με την οικογένειά του έχοντας ως προορισμό μια μυστηριώδη σπηλιά, στην οποία πιστεύει ότι γεννήθηκε και πέρασε τις προηγούμενες ζωές του... Η ταινία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα 2010.

Παίζουν: Σάκντα Καεμπουαντί, Τζενζίρα Πόνγκπας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ