Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στην «κόψη» του ... φυσικού αερίου

Ο ενεργειακός σχεδιασμός, με βάση το επιχειρηματικό κέρδος, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να μην μπορέσει να καλύψει την υψηλή ζήτηση της περιόδου, καθώς συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και βρίσκονται εκτός λειτουργίας μια σειρά από μονάδες της ΔΕΗ και ιδιωτών. Αν και ο «πορτοκαλί» συναγερμός για το ηλεκτρικό σύστημα, που ενεργοποιήθηκε την Τετάρτη, έληξε την ίδια μέρα, έκδηλες ήταν και χτες οι ανησυχίες λόγω της γιορτής της Τσικνοπέμπτης, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Την ίδια ώρα, ο Διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου, ΔΕΣΦΑ, θέτει ουσιαστικά ζήτημα κινδύνου εξισορρόπησης του συστήματος, καθώς από το περασμένο Σάββατο αναζητά χωρίς αποτέλεσμα, 204.000 μεγαβατώρες αερίου. Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της, επισημαίνει ότι «διασφαλίζει την τροφοδοσία» κάτω από «οποιεσδήποτε συνθήκες», αλλά προσθέτει ότι «εξάντλησε κάθε δυνατότητα για την αδιάλειπτη τροφοδοσία του συνόλου των πελατών της». Σ' αυτό το φόντο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε χτες σύσκεψη με ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, μόνο και μόνο για να ανακοινώσει ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «το ΥΠΕΚΑ δουλεύει συντονισμένα» για «να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα».

Η διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από την Τουρκία, σε συνδυασμό με τη διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και τα προβλήματα ροής αερίου από τη Βουλγαρία, στα οποία αναφέρθηκε χτες για πρώτη φορά το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, αποκάλυψαν τις αδυναμίες των συστημάτων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Κύριος και αποκλειστικός υπεύθυνος είναι η ιδιωτικοποίηση της ενεργειακής αγοράς, οι νόμοι που εξυπηρετούν και διασφαλίζουν την υπερκερδοφορία των ενεργειακών ομίλων, η υποταγή των λαϊκών ενεργειακών αναγκών στους σχεδιασμούς των ιδιωτικών συμφερόντων. Η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο εμφανίζεται επισφαλής και έργα που θα έπρεπε να γίνουν χτες καθυστερούν, καθώς η υλοποίησή τους σχετίζεται κυρίως με το κέρδος που μπορούν να αποφέρουν την «κατάλληλη στιγμή». Η συμφέρουσα «επένδυση» στις φτηνότερες μονάδες φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, φέρνει τώρα και τα ανάλογα αποτελέσματα. Λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση. Ακόμη και αν δεν εκδηλωθεί τελικά σοβαρό πρόβλημα, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει για το μέλλον.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει αποφασίσει την επέκταση της Ρεβυθούσας, αλλά δεν έχει προχωρήσει στο έργο, όπως και στην κατασκευή νέου σταθμού στη Βόρεια Ελλάδα, έργο για το οποίο αδειοδοτήθηκε πρόσφατα ο όμιλος Κοπελούζου! Στη χτεσινή του ανακοίνωση αρκείται να απομακρύνει από πάνω του τις ευθύνες για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο και εξηγεί ότι δεν αρνήθηκε την εκφόρτωση υγροποιημένου αερίου όπως γράφτηκε, αλλά ζήτησε την εκπλήρωση των κανόνων ασφαλείας στο φορτίο που αναμένεται σήμερα.

Η ΔΕΠΑ δίνει έμφαση στη διακοπή της ροής από την Τουρκία, δηλώνοντας ότι ζήτησε κατ' επανάληψη εξηγήσεις από την BOTAS, αναφέρει ότι εξασφάλισε 4 έκτακτα φορτία υγροποιημένου αερίου και προσπαθεί να δικαιολογηθεί για τις ελλείψεις, αναφέροντας ότι η ημερήσια κατανάλωση εκτινάχθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Κίνδυνος ενέχεται και από τις εξελίξεις στο Ιράν. Το υπουργείο δηλώνει ότι το 1/3 των εισαγωγών πετρελαίου στην Ελλάδα προέρχονται από το Ιράν και ότι αναζητούνται εναλλακτικές πηγές «με κατάλληλους χρηματοοικονομικούς όρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ