Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας

Ενα κείμενο, που αποπνέει αυταρχισμό, με την ονομασία «Σχέδιο κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας», μοίρασε στους μαθητές ο διευθυντής του 3ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων, κ. Νάστας. Πάντως, παρά την αγανάκτηση που προκαλεί η ανάγνωση του κειμένου, τόσο για το ύφος όσο και για το περιεχόμενό του, βαραίνει κυρίως την παρούσα και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς όσα προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό βασίζονται σε αντιδραστικές αποφάσεις και εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας (κάποιες από αυτές χρονολογούνται από τη δεκαετία του '80 ή του '90), που τα στελέχη της εκπαίδευσης τις ανασύρουν κατά καιρούς για να τις χρησιμοποιήσουν ενάντια στο κίνημα.

Ιδού μερικά από όσα αναφέρει το κείμενο στο Λύκειο των Τρικάλων:

1) Το σημείο όπου γίνεται αναφορά στη «ροπή για καταλήψεις», σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που οι μαθητές «σκέφτονται» να προχωρήσουν σε αυτήν την «αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική πράξη», οι γονείς τους πρέπει να τους εμποδίσουν, ενώ γονείς και μαθητές θεωρούνται συνυπεύθυνοι για οποιαδήποτε φθορά της περιουσίας του σχολείου (σελίδα 10).

2) Η συμμετοχή των μαθητών σε διαδηλώσεις θεωρείται σκασιαρχείο και παρεμποδίζεται όπως και η αποχή (σελίδα 11).

3) Οι μαθητές έχουν την υποχρέωση να καρφώνουν τους συμμαθητές τους όταν κάνουν «ασχήμιες» μέσα στο μάθημα κι αυτό ... δεν είναι χαφιεδισμός (σελίδα 14).

4) Θεωρείται παράπτωμα η κυκλοφορία πολιτικών εντύπων (σελίδες 16, 17).

Σε ανακοίνωσή του γι' αυτή τη νέα πρόκληση, το ΝΣ Τρικάλων της ΚΝΕ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει: «Δεν εμποδίζουν οι μαθητές το μάθημα, αλλά το Υπουργείο που τους λέει ότι δε θα έχουν βιβλία, τους επιβάλλει τη φωτοτυπία και τους στοιβάζει σε ακατάλληλα κτήρια, χωρίς θέρμανση, με αναλυτικά αντιδραστικά προγράμματα. Αυτήν την πολιτική, με τις ασύνδετες κατακερματισμένες γνώσεις, με την προετοιμασία του σχολείου της αγοράς, εξυπηρετεί ο κ. Νάστας, τόσα χρόνια.

Δεν πρόκειται απλά για έναν κανονισμό λειτουργίας (που έτσι κι αλλιώς υπάρχει από το Υπουργείο), αλλά έναν μάτσο εντολών που μας θέλουν ρομποτάκια και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και των γονιών μας. Είναι ό,τι ακριβώς λέει στους γονείς το σύστημα: Να σκύψουν ακόμη πιο πολύ το κεφάλι, να κοιτάζουν τη δουλειά τους να πατήσουν πάνω στους συναδέλφους τους, να μην ξεσηκωθούν ενάντια στις απολύσεις και το κόψιμο των μισθών», τονίζει η ΚΝΕ και καλεί το 15μελές και όλους τους μαθητές να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτό το άθλιο σχέδιο κανονισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ