Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλιμάκωση του αγώνα των καλλιτεχνών

Από την χθεσινή κινητοποίηση των καλλιτεχνών
Από την χθεσινή κινητοποίηση των καλλιτεχνών
Τα σωματεία των καλλιτεχνών και εργαζομένων στον Πολιτισμό πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟΤ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας αξιοπρεπή σύνταξη για όλους, δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δωρεάν υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Κατάργηση των εισφορών για την υγεία και τα φάρμακα, κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τα Βιβλιάρια Πρόνοιας που δίνονται σε ανασφάλιστους καλλιτέχνες, ενίσχυση των ανέργων, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, χωρίς όρους και αποκλεισμούς, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση, όσο διαρκεί η ανεργία κ.ά.

Στο ΥΠΠΟ-Τ - απουσιάζοντος και του Παύλου Γερουλάνου - δεν επετράπη στους προέδρους των καλλιτεχνικών σωματείων να συνομιλήσουν με κανέναν. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας με συνθήματα που έβρισκαν την ανταπόκριση του διερχόμενου κόσμου. Μαζί με τους διαδηλωτές και δύο από τα παλαιότερα μοντέλα (από το 1953) στη Σχολή Καλών Τεχνών - η Εφη και ο Ηλίας - και μουσικοί της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλανδρίου που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του Δημαρχείου Χαλανδρίου. Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και του επέδωσε το Υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ ορίστηκε συνάντηση (21/2, 12 μ.) για να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν όλους τους κλάδους στο χώρο του Πολιτισμού.

Στο Υπόμνημα ζητούν μεταξύ άλλων: «Απαλλαγή όλων των καλλιτεχνών που εργάζονται στην Τοπική Διοίκηση σαν συμβασιούχοι έργου από την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, όπως προβλέπει το άρθρο 46 του νόμου 3996/ 5-9-2011. Οι εργαζόμενοι μουσικοί και ηθοποιοί είτε ως εκτελεστές είτε ως καθηγητές ανήκουν ενιαία στο ΙΚΑ. Εξίσωση των ορίων ηλικίας των πνευστών, χορευτών, ηθοποιών μελοδράματος, που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά το 1993, με αυτά των συναδέλφων τους που ίσχυαν πριν το 1993. Ενταξη και άλλων κατηγοριών καλλιτεχνών στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών και επανένταξη των μουσικών και τραγουδιστών νυκτερινών κέντρων. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Δικαίωμα στη διακίνηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μετά τη συνταξιοδότηση, χωρίς μείωση της σύνταξης. Αλλαγή του νόμου για τις «Συντάξεις λογοτεχνών καλλιτεχνών του ΥΠΠΟΤ» και επιστροφή στο νόμο του 1996-2002, μέχρι την καθολική λύση του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού των καλλιτεχνών, ώστε να μην υπάρχει περιορισμένος αριθμός («οροφή»). Να δοθούν το 2012 αθροιστικά και οι συντάξεις του 2011.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ