Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΝ
Σύνοδος για τη «σταθερότητα στην περιοχή»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στο Πακιστάν βρίσκονται από χτες οι πρόεδροι του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντιντετζάντ και του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, για την τριήμερη Σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ασίφ Αλί Ζαραντάρι, αναφορικά με τη «διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή». Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, η Σύνοδος που ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή, επρόκειτο να εστιάσει στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και το διασυνοριακό έγκλημα, ζητήματα διαχείρισης συνόρων και εμπορικές σχέσεις.

Σε δηλώσεις του Α. Ζαραντάρι ανέφερε ότι η σύνοδος θα ασχοληθεί με τα θέματα της πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και του Ιράν, χώρες οι οποίες ως γείτονες πρέπει να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος γίνεται τη στιγμή που το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, ενώ ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Ο Χ. Καρζάι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η «συνεργασία και η υποστήριξη του Πακιστάν στις προσπάθειες για "εθνική συμφιλίωση" με τους Ταλιμπάν είναι κρίσιμη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας». Η Καμπούλ στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ και επέκταση της συνεργασίας τόσο για τον «τερματισμό του πολέμου» όσο και για την επόμενη μέρα, ώστε να υπάρξει συνεργασία επιχειρηματικών ομίλων και με διεθνή μονοπώλια. Σημαντικό για την επόμενη μέρα του Αφγανιστάν θεωρείται και το Ιράν, δεδομένου ότι η Τεχεράνη στο παρελθόν στήριζε προγράμματα εναντίον των Ταλιμπάν.

Στο πεδίο των συγκρούσεων στο Πακιστάν, χτες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές εξερράγη βόμβα κοντά σε τέμενος στα βορειοδυτικά της χώρας, στην πόλη Παρατσινάρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ