Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Οι αποψινές επιλογές

Στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος» θα αναφερθεί η εκπομπή «Παρασκήνιο» που θα προβληθεί απόψε στις 22.00 από την ΕΤ-1.

Ο «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου θεωρείται από πολλούς ως η κορυφαία ελληνική ταινία και μία από τις εκατό σημαντικότερες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Από το Μάρτη του 1956 που πρωτο-προβλήθηκε, μέχρι και σήμερα, η ταινία του Νίκου Κούνδουρου αντέχει στο χρόνο ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες που σχετίζονταν με τις πολιτικές θέσεις της εποχής που τη γέννησε, με την ιδιαίτερη φιλμική γραφή της, με την αδυναμία του κοινού να κατανοήσει το συμβολικό χαρακτήρα της. Σήμερα η ταινία, κάθε χρόνο και περισσότερο, καθιερώνεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πολλοί μελετητές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σ' αυτό το μοναδικό, ιδιαίτερο φιλμ, με το έντονο σκηνοθετικό βλέμμα, το ιδιοφυές σενάριο και τον συγκλονιστικό πρωταγωνιστή του.

Η εκπομπή συναντάει τον Νίκο Κούνδουρο, που αναλύει την εποχή του «Δράκου», θυμάται την συνεργασία του με τον σεναριογράφο Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον Ντίνο Ηλιόπουλο, καθώς και την περιπέτεια του γυρίσματος που κράτησε δύο περίπου χρόνια. Ο Κούνδουρος θα πει για τον Ηλιόπουλο: «Ηταν σαν τον αμνό. Είχε την εντύπωση πως με τον "Δράκο" καταστρέφεται. Οτι κάθε μέρα χώνεται πιο βαθιά σ' ένα πηγάδι που δε θα έβγαινε ποτέ του... Τον κατέστρεφα! Η συναισθηματική σχέση μαζί μου τον βοήθησε να τα βγάλει πέρα σ' ένα ρόλο που δεν τον αγάπησε ποτέ του. Μετά από δύο θεατρικές παραστάσεις και ίσως κάποιο γύρισμα σε άλλη εμπορική ταινία, ερχόταν ράκος στο γύρισμα, και το λιώσιμο αυτό βοήθησε στην ερμηνεία του».

Σχεδόν σκηνή σκηνή ο σκηνοθέτης ξαναζεί το αριστούργημά του φέρνοντας στη μνήμη άγνωστες πτυχές από το πλατό του γυρίσματος.

Στις 19.30 από τη ΝΕΤ θα προβληθεί ο νέος κύκλος της εκπομπής «Μονόγραμμα», η οποία παρουσιάζει τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη, ο οποίος έχει ταυτιστεί με μεγάλες και σημαντικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου σε διεθνές επίπεδο.

Ο Γιώργος Αρβανίτης μαγεύτηκε από τον κόσμο του κινηματογράφου, θέλησε να σπουδάσει και ηθοποιία χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Βρέθηκε με την επιμονή του στα κινηματογραφικά πλατό και από εκεί ξεκινά να εργαστεί ως βοηθός οπερατέρ δίπλα στους φωτογράφους - δασκάλους του Γιώργο Καβάγια και Νίκο Γαρδέλη.

Τις δυνατότητες και το ταλέντο του αναγνώρισε ο Φιλοποίμην Φίνος, που του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει την πρώτη του ταινία - έγχρωμη σινεμασκόπ - με σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνέχεια είναι με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο («Αναπαράσταση», «Μέρες του '36», «Θίασος», «Μεγαλέξανδρος» κ.ά.), με τον Ντίνο Δημόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Μιχάλη Κακογιάννη κ.ά. Συνολικά η φιλμογραφία του περιλαμβάνει 105 ταινίες μεγάλου μήκους, σίριαλ, μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ