Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΗΡΩ ΚΑΡΔΑΣΗ
ΗΡΩ ΚΑΡΔΑΣΗ
φωτό

Τη Δευτέρα 13.2.2012 έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια και μαχήτρια του ΔΣΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΕΤΖΟΥ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Γεννήθηκε το 1926 στη Ρεντίνα Καρδίτσας από φτωχή αγροτική οικογένεια, το πρώτο παιδί πολυμελούς οικογένειας. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και δούλεψε με αυταπάρνηση για τον αγώνα. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, κάτω από το κυνηγητό των μοναρχοφασιστικών συμμοριών, Βουρλάκηδων κ.λπ., το 1947 βγήκε στο ΔΣΕ στο 2ο Τάγμα Αγράφων με διοικητή τον ΒΑΣΙΛΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ (Μπότση) από την Καστανιά Καρδίτσας και καπετάνιο Τάγματος τον ΗΛΙΑ ΑΛΕΥΡΑ. Στο βουνό, μαζί της, βγήκαν και ο πατέρας της ΙΩΑΝΝΗΣ και ο αδελφός της ΝΙΚΟΣ. Ο πατέρας της σκοτώθηκε τον Ιούλη του 1947. Πολέμησε στα Αγραφα και, στις αρχές του 47, έφυγε στο Γράμμο. Στο χωριό Βοβούσα εκπαιδεύτηκε νοσοκόμα με το γιατρό Σκύφτη και έφυγε πάλι για τα Αγραφα, στο Κλιμάκιο της Νότιας Ελλάδας όλον τον καιρό. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και εκείνες της Καρδίτσας και του Καρπενησίου. Οι τραυματίες που νοσήλευσε μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια. Τον Ιούλη του 1949, με την Ι Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον Χ. Φλωράκη (Γιώτη) έφθασε στο Γράμμο, για να επιστρέψουν μετά από 15 μέρες στα Αγραφα. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, βγήκαν στην Αλβανία, στρατοπέδευσαν στο Ελμπασάν και από εκεί στην ΕΣΣΔ, στην Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν). Εκεί γνωρίστηκε και παντρεύτηκαν, το 1952, με τον αγωνιστή ΓΚΕΤΖΟ ΜΙΧΑΗΛ και έζησαν μαζί ως το 2006, οπότε και απεβίωσε. Η ίδια απεβίωσε στο Νοσοκομείο Λαμίας και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο Αγ. Παρασκευής Λαμίας.

ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
Ο γιος της Κωνσταντίνος, η νύφη της Ροδούλα, τα εγγόνια της αλλά και τα δισέγγονά της προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ μέσα από τις γραμμές του οποίου αγωνίστηκε, και 50 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης.

* Στη μνήμη της, επίσης, η οικογένεια του κουμπάρου της Τσίρη Λάμπρου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης.

***

φωτό 3

Στη μνήμη των παππούδων μας, ΗΡΩΣ ΚΑΡΔΑΣΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΔΑΣΗ, ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΔΑΣΗ, που σε όλη τους τη ζωή έμειναν πιστοί στα ιδανικά του κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, τα εγγόνια τους Θανάσης - Χρυσούλα, Ευαγγελία, Δημήτρης και Αρτεμις Καρδάση πρόσφεραν 150 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέσω της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ.

φωτό

Στην μνήμη της αγαπημένης μας συντρόφισσας ΡΟΥΛΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ που αγωνίστηκε και πάλεψε πιστά για τα ιδανικά του ηρωϊκού ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της προσφέρουμε 60 ευρώ ενίσχυση στο Κόμμα.

Οι σφοι της από την ΚΟΒ Περάματος.


ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ
ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΕΤΖΟΥ -ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΕΤΖΟΥ -ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ