Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Στήνουν διαφημιστικό χάπενινγκ για τα νήπια

Ξεκάθαρη παρέμβαση στο πρόγραμμα του σχολείου αποτελεί η κίνηση του Δήμου Ηλιούπολης να φέρει τη ΦΑΓΕ σε σχολεία, για να διαφημίσει τα προϊόντα της σε μικρούς μαθητές. Η ΦΑΓΕ αφού έχει εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα σε μια σειρά σχολεία, απευθύνθηκε και στο Δήμο Ηλιούπολης, ζητώντας να εφαρμοστεί το «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα «ο θησαυρός της διατροφής» σε παιδικούς σταθμούς, αλλά και νηπιαγωγεία της πόλης, δηλαδή σε παιδιά προσχολικής ηλικίας!

Σύμφωνα με το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», ο Δήμος ανταποκρίθηκε θετικά, ύστερα από συζήτηση στο νομικό του πρόσωπο, χωρίς σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πώς - μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» - οι δήμοι αποκτούν «αρμοδιότητες» ακόμα και για το περιεχόμενο του σχολείου, για το τι «διδάσκονται» τα παιδιά. Ετσι, οι δήμοι που θα είναι πλήρως εναρμονισμένοι με την πολιτική του νέου σχολείου μέσω τέτοιων «προγραμμάτων» θα συμβάλλουν από τη μια στη διαφοροποίηση του σχολικού προγράμματος κι από την άλλη θα μπάζουν τις επιχειρήσεις ως δασκάλους(!) στα σχολειά για να κάνουν τη διαφήμισή τους και να εξασφαλίζουν πελατολόγιο από πολύ τρυφερές ηλικίες για τα προϊόντα τους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΦΑΓΕ στην Ηλιούπολη, που θα εφαρμοστεί τον Ιούνη, είναι ωριαίο και περιλαμβάνει προβολή ταινίας και διανομή γιαουρτιών στα παιδιά που θα συμμετάσχουν ενώ η εταιρεία δίνει οδηγίες και για το πώς θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί η τάξη: «Να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν στην αίθουσα διεξαγωγής του προγράμματος: ένα παιδικό τραπεζάκι, δύο παιδικά καρεκλάκια, η τηλεόραση και το dvd player (εφόσον διαθέτετε) για την προβολή του εκπαιδευτικού φιλμ». Με προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα που είχε αναπτύξει για παιδιά, η εταιρεία απευθυνόταν σε μαθητές δημοτικού, ηλικίας 7-11 ετών, σημειώνοντας ότι «αυτή η ηλικία έχει κριθεί καθοριστική για τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών». Τώρα φαίνεται ότι προσπαθεί να αντλήσει «πελάτες» από ακόμα πιο μικρές ηλικίες... 3 - 6 ετών!

Απευθυνόμενο στο Δήμο Ηλιούπολης και προς τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών θυμίζει ότι χρόνια τώρα οι πολυεθνικές βομβαρδίζουν τα σχολεία και αξιοποιούν τους μαθητές ως προωθητές των προϊόντων τους. Ο Σύλλογος μεταξύ άλλων καταγγέλλει τη λογική της σύμπραξης με ιδιώτες, τη λογική της διαφήμισης των εταιρειών που απολύουν καθημερινά εργαζόμενους, που μειώνουν τους μισθούς των γονιών από τη μία και από την άλλη μοιράζουν «δωράκια» στα παιδιά. «Στην πολυεθνική ΦΑΓΕ και στο Δήμο Ηλιούπολης απαντάμε με αγώνες για ενιαία αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ