Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Αμερικανικός «δάκτυλος» πίσω από την εκδίωξή της;

Βρίσκονται ή όχι οι ΗΠΑ πίσω από την επιδίωξη του Αζερμπαϊτζάν να εκδιώξει, ανεβάζοντας υπερβολικά το ετήσιο ενοίκιο, τη ρωσική βάση ραντάρ στην Γκαμπάλ; Συνδέεται αυτή η επιδίωξη με τη χρησιμοποίηση του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν από τις ΗΠΑ για έναν πιθανό πόλεμο κατά του Ιράν;

Πρόκειται για ερωτήματα που αναπτύσσονται αυτές τις μέρες στο ρωσικό Τύπο. Σε άρθρο του Στανισλάφ Πρίτσιν, εμπειρογνώμονα του «Κέντρου ερευνών της Κεντρικής Ασίας και του Καύκασου» του Ινστιτούτου Ασιανολογίας της Ρωσίας, που δημοσιεύθηκε στη ρωσική έκδοση του περιοδικού «Forbes» αναφέρεται πως η απόφαση για το κλείσιμο του σταθμού ραντάρ στην Γκαμπάλ αποτελεί ένα βήμα για μια πιο στενή συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν με τις δυτικές χώρες και κυρίως με τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα.

Οπως γράφει ο Πρίτσιν: «Το Ιράν, απαντώντας στις επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, που προσανατολίζεται γενικά στο να προμηθεύει με καύσιμα τη δυτική αγορά. Εως τώρα στη χώρα αυτή, με την ενεργή συμμετοχή των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών, έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα για την εξόρυξη και μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Λειτουργεί ο πετρελαιαγωγός Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν και ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού - Τιφλίδα - Ερζουρούμ, εξερευνούνται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αεριού Αζέρι - Τσιράγκ - Γκιουνεσλί και Σαχ - Ντενίζ. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, μόνο στα επόμενα 10 χρόνια οι δυτικές εταιρείες πρέπει να επενδύσουν στην εξόρυξη του φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν περίπου 35-37 δισ. δολάρια».

Στο άρθρο σημειώνεται πως «στις συνθήκες αυτές το Μπακού, ως κοντινός οικονομικός σύμμαχος της Δύσης, αποτελεί τον άμεσο στόχο για το Ιράν και χρειάζεται σοβαρές εγγυήσεις από τη μεριά των ΗΠΑ και των εταίρων τους. Και πιθανόν, η απόφαση για το κλείσιμο του ρωσικού σταθμού ραντάρ αποτελεί ένα βήμα για πιο στενή συνεργασία με τις δυτικές χώρες στο στρατιωτικό τομέα. Νωρίτερα ήρθε η πληροφορία για την πιθανή αγορά ισραηλινών όπλων υψηλής ακρίβειας από το Αζερμπαϊτζάν συνολικού ποσού 1,5 δισ. δολάρια».

Επίσης αναφέρεται πως δεν μπορούσε να παραμείνει απαρατήρητη η πρόταση των βουλευτών του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν για τη μετονομασία της χώρας σε Βόρειο Αζερμπαϊτζάν, υπονοώντας με τέτοιο τρόπο πως στα βόρεια του Ιράν ζει μεγάλος αριθμός Αζέρων. «Αυτό σημαίνει πως το Μπακού είναι έτοιμο ανοιχτά να υποστηρίξει τη Δύση κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ιράν για να εγγυηθεί την ασφάλειά του», υπογραμμίζει ο Πρίτσιν.

Με αντάλλαγμα, βέβαια, την προσάρτηση ενός τμήματος του Ιράν, κάτι που αποσιωπά ο συγκεκριμένος αναλυτής, που, ωστόσο, σημειώνει πως σε περίπτωση της ένταξης του Αζερμπαϊτζάν στην αντι-ιρανική συμμαχία, η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από μια σειρά διεθνών συμφωνιών, αφού στα πλαίσια των συμφωνιών για την ασφάλεια, που υπέγραψαν οι επικεφαλής των κρατών της Κασπίας το 2007 στην Τεχεράνη και το 2010 στο Μπακού, το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται να μην παρέχει το έδαφός του για επίθεση κατά των μελών της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων και κατά του Ιράν.

Εννοείται πως μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και στις υποθέσεις της Κασπίας, κάτι που θα ενισχύσει την ένταση με Ρωσία και Κίνα.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ