Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΟΔΟΠΗ
Ξεπερνά το 40% η ανεργία

Η υπόθεση ομηρίας σε εργοστάσιο της περιοχής αναδεικνύει ότι μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η ένταξη στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τη βάρβαρη πολιτική

Η ένοπλη επίθεση απολυμένου εργαζόμενου σε βάρος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης στην Κομοτηνή και ενός ακόμη εργαζόμενου και η απεγνωσμένη του προσπάθεια να κρατήσει ομήρους μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης άλλους δύο πρώην συναδέλφους του, διεκδικώντας επιστροφή στην εργασία του, είναι ένα ακραίο περιστατικό. Αναδεικνύει όμως τα αδιέξοδα και την απόγνωση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα που από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκονται χωρίς δουλειά και εισόδημα, ανίκανοι να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους.

Ο 52χρονος μπήκε στο εργοστάσιο «HELESI» που δούλευε από το 2000 έως και τον Αύγουστο του 2011, οπότε απολύθηκε. Απαιτούσε επαναπρόσληψη, αλλά και να του καταβληθούν δεδουλευμένα περίπου 30.000 ευρώ. Στην «Helesi» οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας, η οποία από τη μία απολύει (το προσωπικό μειώθηκε σε 80 εργαζόμενους από 130) και από την άλλη τους οφείλει δεδουλευμένα τουλάχιστον 2 μηνών.

Στη Ροδόπη σήμερα η ανεργία ξεπερνά το 40%. Στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Κομοτηνής έχουν απομείνει τα κουφάρια επιχειρήσεων. Σήμερα απέμειναν να λειτουργούν περίπου 10 επιχειρήσεις (ΔΕΗ, DIAXON, ELINA, ΣΕΛΜΑΝ κ.ά.) στις οποίες απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι για μήνες.

Σήμερα, γίνεται ακόμη πιο καθαρό ότι η οργή και η αγανάκτηση για να βρει διέξοδο και να έχει αποτέλεσμα πρέπει να μετουσιώνεται σε οργανωμένο συλλογικό ταξικό αγώνα που θα συγκρούεται με τη μήτρα της βαρβαρότητας. Τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να λειτουργούν 100, 200 και 300 βιοτεχνίες και βιομηχανίες στη ΒΙΠΕ της Κομοτηνής από τις 10 που λειτουργούν σήμερα. Αυτός είναι ο τρόπος για να δουλεύουν όλοι, μα όλοι, οι εργάτες της Κομοτηνής και όλης της χώρας σ' αυτά τα εργοστάσια και όχι να υπάρχει δουλειά μόνο για 1.000 ή και λιγότερους που εργάζονται εκεί (πριν από μερικά χρόνια ήταν 17.000). Αυτός είναι ο τρόπος για να απαλλαγούν μια για πάντα οι εργάτες από τη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ