Πέμπτη 8 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΡΟΜΠΕΡ ΓΚΕΝΤΙΓΚΙΑΝ
Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο

«Μικρό» φιλμ, ζεστό και ανθρώπινο, με κάποιους τόνους μελαγχολίας η τελευταία ταινία του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν για τις αξίες μιας κοινωνίας σε κρίση. Τρυφερή παραλλαγή εντός των ορίων της θεματικής που διατρέχει το σύνολο του έργου του. Ωστόσο, σε σημεία, η ηθελημένα ουτοπική ιστορία φαντάζει αφελής, τραβηγμένη, προβλέψιμη και άνευρη που χάρη στην ειλικρίνεια και αισιοδοξία της ασκεί μια περίεργη γοητεία.

Λυρισμός και αυθεντικότητα χαρακτηρίζει τη θετική οπτική του Γκεντιγκιάν σε πρόσωπα και πράγματα με ανάγλυφα τα στοιχεία της γενναιοδωρίας, καλοσύνης, φιλίας και αλληλεγγύης. Και σ' αυτήν την ταινία αμετάβλητος, για τουλάχιστον δέκα ταινίες, ο πυρήνας των ηθοποιών και πιστών συνεργατών του, Αριάν Ασκαρίντ, Ζεράρ Μελάν και Ζαν-Πιέρ Νταρουσάν που τελευταία είδαμε στη «ΧΑΒΡΗ» του Καουρισμάκι.

Η κρίση στη θαλασσινή Μασσαλία που χρωματίζουν τα απαραίτητα κλισέ του Μαρσέλ Πανιόλ, έρχεται με κληρωτές απολύσεις. Και αν το ζεύγος Μισέλ και Μαρί Κλερ εξασφαλίζει συνταξιοδότηση - βέβαια μετά από δεκαετίες σκληρής δουλειάς αλλά και συνδικαλιστικών αγώνων - δε φαίνεται ότι θα συμβεί το ίδιο με τις νεώτερες γενιές. Μια απόπειρα ληστείας σε βάρος τους, με δράστη ένα νεαρό, απολυμένο συνάδελφο του Μισέλ - υποχρεώνει το ζευγάρι να δει κατάματα την κατάσταση ενώ η ταξική τους συνείδηση τους παρακινεί να ενεργήσουν με γνώμονα την αλληλεγγύη. Ενδιαφέρουσα θεματική, οδηγεί σε συζητήσεις και προβληματισμό με τα πολλά και επίκαιρα ερωτήματα που απορρέουν από τις θέσεις της ταινίας ...

Παίζουν: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν, Ζεράρ Μελάν, Μαριλίν Καντό, κ.α.

Παραγωγή: Γαλλία (2011).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ