Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Μοιράζει την «πίτα» των τηλεπικοινωνιών

Δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με την επωνυμία «Οργάνωση και Λειτουργία του Τομέα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» προς «δημόσια διαβούλευση» που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μάρτη, οπότε θα κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο τους κανονισμούς της ΕΕ για τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιών έχοντας ως κύριο μέλημα το μοίρασμα της «πίτας» αναμεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ειδική σημασία αποκτά το άρθρο 53 του νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μπορεί να υποχρεώσει επιχειρήσεις του κλάδου που κατέχουν «δεσπόζουσα θέση στην αγορά» να μεταφέρουν τις «μονάδες» χονδρικής παροχής προϊόντων σε άλλη «μονάδα» που θα λειτουργεί ανεξάρτητα, με σκοπό την προστασία της υγιούς λειτουργίας της αγοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί να δούμε το σπάσιμο του ΟΤΕ (αυτός κατέχει σήμερα το σημαντικότερο μέρος των τηλεπικοινωνιακών υποδομών) σε δύο ανεξάρτητες εταιρείες, μία που θα αφορά τη διαχείριση και ανάπτυξη υποδομών και μία το λειτουργικό μέρος. Πρόκειται πάντως για «σενάριο» που η διοίκηση του ΟΤΕ μελετά εδώ και καιρό και έχει σχέση με τη συνολικότερη προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους της εταιρείας.

Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα συχνοτήτων και ραδιοσυχνοτήτων καθώς και λειτουργίας κεραιών, προβλέπει την συνεγκατάσταση δικτύων, ενώ παραμένει το καθεστώς διορισμού των μελών της ΕΕΤΤ από την εκάστοτε κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ