Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στις αφγανικές αρχές η ευθύνη των φυλακών της Μπαγκράμ

ΚΑΜΠΟΥΛ._

Στις αφγανικές αρχές μεταβιβάζεται η ευθύνη της φυλακής της μεγαλύτερης κατοχικής βάσης Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν. Η συμφωνία μεταβίβασης της ευθύνης των φυλακών στις οποίες έχουν συντελεστεί σοβαρότατα εγκλήματα από τα κατοχικά στρατεύματα εναντίον των κρατουμένων, με ιστορία βασανιστηρίων, που αποδεικνύουν το χαρακτήρα της κατοχής, αναμενόταν να υπογραφεί χθες, μεταξύ των ΗΠΑ και των αφγανικών αρχών, ώστε να ενισχύσει την προοπτική για μια Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που θα νομιμοποιήσει την μακροπρόθεσμη αμερικανική ανάμειξη στη χώρα, μετά το 2014 που υποτίθεται ότι θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ του Αφγανού υπουργού Αμυνας, στρατηγού Αμπντουλ Ραχίμ Ουαρντάκ και του στρατηγού Τζον Αλεν, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με την Καμπούλ που θα εξασφαλίσει τον έλεγχο της χώρας και στη μετακατοχική περίοδο να έχει καταλήξει πριν τη σύνοδο του Σικάγο.

Σημειώνεται ότι οι φυλακές της Μπαγκράμ υπήρξαν η αφορμή για τις πρόσφατες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν, που πνίγηκαν στο αίμα από τις εγκάθετες κυβερνητικές αρχές, οι οποίες ξέσπασαν με αφορμή το κάψιμο κειμένων από το Κοράνι από Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ