Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με λιγότερες συμμετοχές

Λιγότεροι Ελληνες εκδότες συμμετέχουν στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (24-27/5), μια ακόμη συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης που χτυπά κυρίως τις μικρομεσαίες εκδοτικές επιχειρήσεις.

Οπως προκύπτει από συνέντευξη στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, 60 εκδοτικοί οίκοι δήλωσαν τη συμμετοχή τους, έξι εκδότες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν, πολλοί άλλοι δήλωσαν ενδιαφέρον αλλά τελικά δεν εγγράφηκαν. Λόγω της κακής κατάστασης «επιστρατεύθηκε» ακόμη και η «Helexpo» για να μειωθεί το ενοίκιο των περιπτέρων. Ετσι, προχώρησε σε 20% έκπτωση σε όσα περίπτερα έχουν πάνω από 2 όψεις και σε έκπτωση 10% για όσα έχουν 2 όψεις. Θα δώσει και 7,5 τμ (έναντι 6 τμ αρχικά) δωρεάν.

Ολα αυτά είναι μόνο «ασπιρίνες», ενώ διαφαίνεται ότι η ΔΕΒΘ θα διολισθήσει -στο μέλλον- σε έκθεση μόνο των μεγάλων εκδοτών που αντέχουν το κόστος της συμμετοχής τους.

Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Σερβία (αναμένεται να παραστεί ο Σέρβος σκηνοθέτης, Εμίρ Κουστουρίτσα, για την παρουσίαση του αυτοβιογραφικού του βιβλίου) με δέκα συγγραφείς της να έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Στη Σερβία γίνονται οι περισσότερες μεταφράσεις ελληνικών λογοτεχνικών έργων (457 τίτλοι ελληνικών βιβλίων στα σερβικά καταγράφει το αρχείο μεταφρασμένων βιβλίων του ΕΚΕΒΙ), ενώ στα ελληνικά κυκλοφορούν 100 σερβικά βιβλία.

Η έκθεση θα περιλάβει και παράλληλες εκδηλώσεις: Το 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης με συμμετοχή εννιά χωρών (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Τη θεματική έκθεση: «Θεσσαλονίκη - 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της». Αφιερωματικό περίπτερο στον Νικηφόρο Βρεττάκο, συναυλία με μελοποιημένη ποίηση, εκδηλώσεις στην Παιδική Γωνιά κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ