Κυριακή 11 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομολογία

Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας των Βρυξελλών, για την πορεία του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, την περασμένη Τρίτη, είχαμε τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν να ομολογεί ότι «η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται εν μέσω ήπιας ύφεσης».

Είναι η πρώτη επίσημη, δημόσια, ομολογία για την επανάκαμψη της Ευρωζώνης στην ύφεση, μέσα σε τρία χρόνια και ενώ ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από την προηγούμενη. Η ομολογία περί ύφεσης είναι αφ' ενός ομολογία αποτυχίας των πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και έμμεση παραδοχή ότι τα παραδοσιακά εργαλεία αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης αποδείχθηκαν άχρηστα. Είναι δηλαδή μια ομολογία περί του συστημικού χαρακτήρα του προβλήματος, δηλαδή ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.

«Ενώ η Ευρωζώνη είναι αυτή τη στιγμή σε ήπια ύφεση, υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης» ανέφερε ο Ρεν σε συνέδριο στο Παρίσι.

«Είμαι πεπεισμένος πως εξαιτίας των συλλογικών μας προσπαθειών και εάν συνεχίσουμε την αποφασιστική δράση που δείξαμε πρόσφατα, θα δούμε αντιστροφή του κλίματος στην ευρωπαϊκή οικονομία» τόνισε.

Ο Ρεν σημείωσε επίσης πως οι δράσεις της ΕΚΤ, ιδιαίτερα οι πρόσφατες «ενέσεις ρευστότητας», απέτρεψαν τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ρεν, η Ευρωπαϊκή Ενωση παρά τη διαπίστωση του αδιεξόδου θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, της επίθεσης κατά των εργαζομένων σε όλα τα μέτωπα με στόχο να συντρίψουν όχι μόνο το εισόδημα και τα δικαιώματά τους αλλά και τις δυνατότητες να ανασυνταχθούν οι εργαζόμενοι για την αντεπίθεσή τους.

Θυμίζουμε πάντως ότι όλες οι ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν για την κατάργηση της πάλης των τάξεων είχαν την ίδια μοίρα, κατέληξαν στο καλάθι των αχρήστων της Ιστορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ