Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάλι «πανηγύρια» για το «Γκετί»

Να δούμε πόσες φορές το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού θα «πανηγυρίσει» για τη συνεργασία του... με το πιο «καραμπινάτο» - κλεπταποδόχο μουσείο του κόσμου, το «Γκετί» στο Λος Αντζελες! Η πρώτη φορά ήταν τον περασμένο Σεπτέμβρη, που υπεγράφη «μνημόνιο συνεργασίας» του ΥΠΠΟΤ με το μουσείο. Τότε λέχθηκε ότι το «Γκετί» θα μας επέστρεφε δύο σημαντικές αρχαιότητες, δηλαδή δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου (τέλος 5ου αι. π.Χ.) και μια πολύ σημαντική ενεπίγραφη στήλη (5ος αι. π.Χ).

Χτες, το ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε ότι οι παραπάνω αρχαιότητες βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για λίγες μέρες (η ενεπίγραφη στήλη θα μεταφερθεί στο Επιγραφικό Μουσείο και το επιτύμβιο ανάγλυφο θα εκτεθεί στο Μουσείο Κανελλοπούλου) «πλέκοντας» πάλι «εγκώμιο» για το «Γκετί», το οποίο υποτίθεται ότι «πλέον λειτουργεί με αναθεωρημένο πλαίσιο αρχών».

Πρόκειται για πολιτική «κατευνασμού» έναντι του «Γκετί», αλλά ουσιαστικά και έναντι κάθε μεγάλου ξένου μουσείου, από το ελληνικό κράτος. Δεν είναι επιλογή μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν. Οι οποίες επέδειξαν αξιοσημείωτη συνέχεια και συνέπεια στις προτάσεις δανεισμού και ανταλλαγών με το «Γκετί» ως «αντίδωρο» για επιστροφές μόνο ορισμένων κλεμμένων αρχαιοτήτων μας. Το ίδιο προτείνουμε και στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Πολιτική που εδράζεται στον - υπαρκτό μόνο στα μυαλά των αστών - «διαχωρισμό» της «νόμιμης» από την «παράνομη» αγορά της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία «αναγνωρίζει» στα μεγάλα ξένα μουσεία «δικαιώματα» επί των κλεμμένων τεκμηρίων της Ιστορίας διαφόρων λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ