Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σεφαραδίτισσες της Θεσσαλονίκης

cre8ive studios

Το έργο της Δανάης Τανίδου «Η χρυσή πόλη», παρουσιάζουν στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και η ομάδα «Παπαλάνγκι». Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Μια νέα γυναίκα του 15ου αιώνα, η Ραχήλ, υποχρεώνεται να παντρευτεί τον αδελφό του χαμένου άντρα της, όπως ορίζει ο νόμος. Μία άλλη, η Μύριαμ, τον 17ο αιώνα, ακολουθεί έναν ψευδο-μεσσία. Η τρίτη, η Σάρα, βιώνει τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, μια τέταρτη, η Χάνα, οδηγείται μαζί με πολλές άλλες στο σιδηροδρομικό σταθμό, με προορισμό τα ναζιστικά στρατόπεδα. Ολες οι γυναίκες ζουν στη Θεσσαλονίκη και όλες αναζητούν τη «χρυσή πόλη», που «κάνει την καρδιά να χτυπάει δυνατά». Μέσα από προσωπικές ιστορίες γυναικών, μια ομάδα αφηγητών διατρέχει τους αιώνες και ζωντανεύει, με απλά θεατρικά μέσα, την ιστορική διαδρομή της ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, από την άφιξη με καράβι το 1492, ως τη μοιραία αναχώρηση με τρένο, το 1943. Το ατομικό μπλέκεται με το συλλογικό, η Ιστορία με το παραμύθι, το θέατρο με το παιχνίδι, σε μια παράσταση που αξιοποιεί την αισθητική της αφέλειας, που συστήνει ξανά την απλότητα της θεατρικής γλώσσας και προτείνει μία διαφορετική αφήγηση για το παρελθόν της πόλης.

Σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Μαργαρίτας Δεληαγγέλου, μουσική επιμέλεια Κώστα Βόμβολου, μουσική διδασκαλία Χρύσας Τουμανίδου, φωτισμοί Μαρίας Λαζαρίδου. Παίζουν: Εφη Σταμούλη, Στάθης Μαυρόπουλος, Γιώργος Γιόκοτος, Αννα Ευθυμίου, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Λιάνα Ταουσιάνη. Ακορντεόν: Γιώργος Λόλας. Παραστάσεις (έως 6/4) κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή (9 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ