Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοροϊδεύουν προεκλογικά με την «επανεκκίνηση»

-- Ο Ε. Βενιζέλος μίλησε χτες (σ.σ. προχτές) για «επανεκκίνηση» του ΠΑΣΟΚ. Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια να διαγράψει το παρελθόν; Πιστεύετε ότι ο δικομματισμός θα επιβιώσει και θα επανέλθει δριμύτερος;

-- Δεν μπορώ να ερμηνεύσω πώς σκέφτεται ο κ. Βενιζέλος, το δικό μου το μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει τις σκέψεις του, αλλά να θυμίσω το εξής πράγμα: Φεύγει ο Μητσοτάκης απ' τη ΝΔ, επανεκκίνηση η ΝΔ, φεύγει ο Σημίτης από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανεκκίνηση το ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου. Μόνο που οι επανεκκινήσεις πια γίνονται κάθε χρόνο, τι να πω; Να βγάλει συμπέρασμα ο λαός. Εχετε ακούσει καμιά φορά να πούμε εμείς τη λέξη επανεκκίνηση; Οχι. Εμείς έχουμε συνέχεια. Και δεν πρόκειται να κάνουμε επανεκκινήσεις και επανεκκινήσεις. Είναι κοροϊδία του λαού. Δηλαδή, δώσ' μου συγχωροχάρτι. Αμα ο λαός πιστεύει στις επανεκκινήσεις και στις ψευτοανανεώσεις...

Ολοι τώρα μόλις αλλάζει ένας αρχηγός, ένας πρόεδρος, επανεκκίνηση, τούτος είναι νεότερος, ο άλλος είναι πιο έμπειρος, ο τρίτος είναι πιο ωραίος, ο τέταρτος γελάει πιο ωραία, μα είναι κοροϊδία αυτά τα πράγματα. Ο δικομματισμός έχει πολλές μορφές. Οχι, ο δικομματισμός όπως ήταν εναλλαγή αυτοδύναμων κυβερνήσεων, δε θα έχει. Αλλά με τη μορφή κυβερνήσεων συνεργασίας.

Και για να δούμε τι σημαίνει δικομματισμός. Σημαίνει η αντίληψη ότι μπορεί ο λαός να ζήσει καλύτερα, είτε με τη φιλελεύθερη διαχείριση, είτε με τη σοσιαλδημοκρατική - αλλά και αυτό τώρα έχει σταματήσει να υπάρχει, γιατί είναι δύο κόμματα με την ίδια διαχείριση. Στην ουσία ο δικομματισμός στην Ελλάδα στηρίχτηκε ανάμεσα στη φιλελεύθερη και στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Τώρα έχουμε φιλελεύθερα κόμματα στην Ευρώπη που συμπεριφέρθηκαν σοσιαλδημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά που συμπεριφέρθηκαν φιλελεύθερα.

Επομένως, είναι επιμέρους διαφορές στη διαχείριση του συστήματος που οδηγούν όμως στον ίδιο σκοπό. Για πείτε μου τώρα, τι διαφορές έχει ο Ομπάμα, το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ απ' το Ρεπουμπλικάνικο; Οι διαφορές τους είναι ότι μ' αυτή την επιλογή θα φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει εμάς τώρα αν η μια επιλογή είναι έτσι ή αλλιώς ή ο σκοπός και το αποτέλεσμα που υπηρετούν; Το αποτέλεσμα.

Επομένως, βαδίζουμε για κυβέρνηση συνεργασίας, αυτό είναι με ανάλογα μείγματα. Τώρα, τι μείγματα θα είναι; Αλλά η γραμμή θα είναι μία. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε στις κατακτήσεις των εργαζομένων στη δεκαετία του '80, ούτε σ' αυτές του '90. Τελείωσε. Αυτά τα μέτρα που παίρνονται οριστικοποιούνται. Δε θα έχουμε υποσχέσεις. Θυμάστε σε άλλες εκλογικές μάχες είχαμε υποσχέσεις, τώρα δε θα έχουμε υποσχέσεις. Ο Σαμαράς, για την τιμή των όπλων, λέει ότι θα γυρίσει τη βασική σύνταξη. Το πολύ πολύ θα αφαιρέσει από κάπου αλλού απ' το λαό. Οταν παίρνουν ένα μέτρο, έχουν ένα ισοδύναμο. Λέει ψέματα συνειδητά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ