Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΥΦΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΕΑΤ
Πετσόκοψαν το ποσοστό αναπηρίας τους

Ακόμη και το μορφωτικό επίπεδο αποτελεί κριτήριο για τη διαμόρφωση του ποσοστού αναπηρίας. Κινδυνεύει το δικαίωμα πρόσβασής τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς πανελλαδικές

Να χάσουν το δικαίωμα πρόσβασης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, μόνο με το βαθμό του απολυτηρίου τους, κινδυνεύουν οι τυφλοί μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Καλλιθέας έδωσε στους μαθητές του ΚΕΑΤ μειωμένα ποσοστά αναπηρίας, παρότι δε βελτιώθηκε η όρασή τους, αξιοποιώντας την έννοια της λειτουργικότητας που εισάγει ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), δηλαδή κοινωνικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, για τυφλό μαθητή αναφέρεται στη γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας του ΚΕΠΑ Καλλιθέας: «Από την ανωτέρω κατάσταση της υγείας του σε συνδυασμό με το επάγγελμά του και την μόρφωσή του, το ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται σε άνω του 80% κατά ιατρική πρόβλεψη, από 23/2/2012 έως εφ' όρου ζωής»! Μα τι σχέση μπορεί να έχει το επάγγελμα (σ.σ. πρόκειται για ανήλικο μαθητή) και το επίπεδο μόρφωσης ενός ανάπηρου ή χρόνια πάσχοντα για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας; Σε λίγο δεν αποκλείεται να μπουν και οικονομικά κριτήρια.

Κάθε χρόνο ένα 5% των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες. Οι ολικά τυφλοί έπαιρναν πάντα 100% ποσοστό αναπηρίας και όσοι είχαν κάτω του 1/20 της όρασης έπαιρναν 95%. Τώρα σε όλους τους μαθητές του ΚΕΑΤ έδωσαν 80% με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα της πρόσβασης χωρίς πανελλήνιες που είναι πολύ σημαντικό για τα τυφλά παιδιά. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και βιβλία στο ΚΕΑΤ, όσο και το γεγονός ότι οι μαθητές αναγκάζονται να αγοράζουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά και τεχνικά βοηθήματα για την εκπαίδευση και την καθημερινή τους ζωή, πολλαπλασιάζουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες των τυφλών μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ