Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικές αναζητήσεις

Εργο του Πάνου Κόκκαλη
Εργο του Πάνου Κόκκαλη
«Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση...». Από αυτή τη ρήση του ιδρυτή και θεωρητικού «μέντορα» του υπερρεαλισμού Αντρέ Μπρετόν, είναι επηρεασμένη η έκθεση ζωγραφικής του Πάνου Κόκκαλη, με τίτλο «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση...», που παρουσιάζει η γκαλερί «Σκουφά» (έως 20/4).Τα έργα που εκτίθενται επιχειρούν να «γεφυρώσουν» το χάσμα μεταξύ της «καθαρής» αφαίρεσης και της παραστατικότητας. Οι ανθρώπινες φιγούρες, κυρίως γυναικείες, κυριαρχούν. Η ανδρική παρουσία υπονοείται χωρίς να είναι παρούσα. Εκτός από τις φιγούρες, ο καλλιτέχνης «καταθέτει» και τοπία αφαίρεσης - μιας άλλης αναγέννησης. Τα έργα του ζωγράφου λειτουργούν σαν τον καθρέφτη που αποκαλύπτει το πρόσωπό μας.

  • «Η Ακρόπολη, ο μοναχός και μερικά καινούργια έργα» τιτλοφορείται η έκθεση του γνωστού ζωγράφου - χαράκτη Μανώλη Χάρου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλατεία Κολωνακίου 20). Τα έργα αποτελούν, «διαλογίζονται» και σχολιάζουν τη σημερινή πραγματικότητά μας. Ο «Μοναχός» (2008) παραπέμπει στο γνωστό έργο του 1810 του μεγάλου ρομαντικού ζωγράφου του 19ου αιώνα Σ. Ντ. Φρίντριχ (ένας μοναχός, διαλογιζόμενος άνθρωπος). Η «Ακρόπολη» (2012), έργο μεγάλων διαστάσεων, με την εικαστική «γραφή» του να βρίσκεται σε αντίθεση με το βαρύγδουπο, κλασικό θέμα που απεικονίζει. Παρουσιάζονται και άλλα έργα του καλλιτέχνη, με τη γνωστή αφαιρετική και τολμηρά «ποιητική» του χρώματος.
  • Στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18, Ν. Ηράκλειο) παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Βαλαβανίδη, με τίτλο «Περί ρεαλισμού». Εκπρόσωπος της γενιάς των «νέων ρεαλιστών» ο Γ. Βαλαβανίδης, στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζει έργα του από τη δεκαετία του 1960. Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνονται έργα - αναφορές σε ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα και κριτική στις συμπεριφορές του καταναλωτισμού που εμφανίζονταν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
  • Η γκαλερί «Αδάμ» παρουσιάζει κοινή έκθεση των ζωγράφων Μαρίας Κτιστοπούλου και Αντώνη Αθανασίου. Η Μαρία Κτιστοπούλου έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και το 2011 παρουσίασε αναδρομική έκθεσή της στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ερμουπόλεια» της Σύρου. Ο Αντώνης Αθανασίου (σπούδασε συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στα ΤΕΙ Αθηνών καθώς και ζωγραφική και γλυπτική στην ΑΣΚΤ), παραστατικός ζωγράφος, με βάση την κλασική ζωγραφική, προχώρησε στον εξπρεσιονισμό με την απεικόνιση της καθημερινότητας και των στοιχείων που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας.
  • «ΕΠΙΦΑΝΤΑ» τιτλοφορείται η έκθεση γλυπτικής της Μαρίας Βλαντή, στην γκαλερί «Μέδουσα». Παρουσιάζεται σειρά γλυπτών μεγάλου μεγέθους, δουλεμένων σε πηλό. Οι επιφάνειές τους, στο χρώμα του μαύρου, της ώχρας και του λευκού, φέρουν σχήματα γραφές και γραμμώσεις αλλού αδρές και αλλού ανεπαίσθητες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ