Σάββατο 24 Μάρτη 2012 - Κυριακή 25 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφοροποιήσεις

Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ειδικότερα όσον αφορά στην ανθεκτικότητα της ανάκαμψης. Οι διαφοροποιήσεις εμφανίζονται μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, στη διοίκηση της ομοσπονδιακής τράπεζας, της γνωστής Fed.

Την περασμένη βδομάδα, η πλειοψηφία της Fed εκτιμούσε ότι η αμερικανική οικονομία εμπεδώνει την ανάκαμψή της και μπορεί να υπολογίζει σε μελλοντική ανάπτυξη.

Διαφορετική γνώμη είχε ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Ουίλιαμ Ντάντλι, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε ότι «τα στοιχεία για την οικονομία είναι κάπως πιο αισιόδοξα τον τελευταίο καιρό, δείχνοντας πως η ανάκαμψη ίσως εδραιώνεται καλύτερα. Ομως, παρότι οι εξελίξεις αυτές είναι σαφώς ενθαρρυντικές, είναι πάρα πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε πως βγήκαμε από τη στενωπό, παρουσιάζοντας μια ισχυρή, βιώσιμη ανάκαμψη».

Οι κίνδυνοι για την «ανάκαμψη» όπως εκτιμά ο κ. Ντάντλι προέρχονται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τη συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά κατοικίας και τις δημοσιονομικές περικοπές.

Ομως, ο δείκτης που προβληματίζει περισσότερο τους αναλυτές είναι η ανεργία, η οποία μπορεί να μειώθηκε, αλλά συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Δεν λείπουν μάλιστα οι ενστάσεις για το κατά πόσο τα στοιχεία της κυβέρνησης για την ανεργία είναι σωστά.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάντλι, «η πραγματική οικονομική δραστηριότητα δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρή», ενώ περί το ήμισυ της πτώσης στο δείκτη ανεργίας από τον Σεπτέμβρη «οφείλεται στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Αν το ποσοστό αυτό δεν είχε μειωθεί από 66%, στα μέσα του 2008, σε κάτω από 64% τον Φεβρουάριο, η ανεργία θα εξακολουθούσε να υπερβαίνει το 10%».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ