Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νεκρός ο ύποπτος ως δολοφόνος της Τουλούζης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με το θάνατο του νεαρού αλγερινής καταγωγής, που θεωρούνταν ο βασικός ύποπτος για τις δολοφονίες τριών αλεξιπτωτιστών, ενός Εβραίου ραβί και τριών μικρών παιδιών έξω από το σχολείο τους, στο Μοντομπάν και στην Τουλούζη, αντίστοιχα, έληξε η 32ωρη περικύκλωση του διαμερίσματός του από άνδρες των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων (RAID). Ο 23χρονος Μουχάμαντ Μέραχ, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, αναίρεσε, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, τις αρχικές του διαβεβαιώσεις ότι θα παραδοθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και φέρεται να δήλωσε ότι θα «πεθάνει με το όπλο στο χέρι», ενώ στη συνέχεια διέκοψε κάθε επικοινωνία με τους διαπραγματευτές.

Ακολούθησαν πολλές ώρες σιγής, όταν λίγο πριν τις 12 χτες το μεσημέρι, τοπική ώρα, σύμφωνα πάντα με την επίσημη εκδοχή, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων πήραν εντολή να εισέλθουν στο διαμέρισμά του στο κτίριο που είχε εκκενωθεί. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισήλθαν στο διαμέρισμα και αφού είχαν ερευνήσει σχεδόν όλο το χώρο, ο ύποπτος εξήλθε πυροβολώντας διαρκώς από το μπάνιο. Ακολούθησε καταιγισμός πυρών. Ο Μεράχ έπεσε από το παράθυρο στον κενό χώρο και βρέθηκε νεκρός στο πεζοδρόμιο. Η συζήτηση - για το αν πήδηξε μόνος του, αν γλίστρησε όντας τραυματισμένος (γιατί δέχτηκε σφαίρες και μάλιστα μία στο κεφάλι, που δίνει την εντύπωση της χαριστικής βολής) ή αν «σπρώχτηκε» - μόλις άρχισε... Κατά τη διάρκεια της σφοδρής ανταλλαγής πυρών, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Την ευθύνη για την επίθεση, λίγο αργότερα, ανέλαβε μία ελάχιστα γνωστή οργάνωση με την επωνυμία «Τζουντ αλ Κχιλάφαχ» (δηλαδή «Στρατιώτες του Χαλιφάτου») που διατείνεται ότι σχετίζεται με την «αλ Κάιντα» και υποστηρίζει ότι ο Μεράχ ήταν μέλος της. Η γαλλική αστυνομία ανακρίνει τον αδελφό και τη μητέρα του για να διαλευκάνει αν είχε συνεργούς. Η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι οι αρχές έχουν στα χέρια τους, μετά από υπόδειξη του ίδιου του υπόπτου, κάμερα όπου ο ίδιος έχει καταγράψει τις επιθέσεις κατά των θυμάτων του.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί προανήγγειλε κατασταλτικά μέτρα λέγοντας ότι θα εντοπίζεται και θα συλλαμβάνεται «όποιος επισκέπτεται ισλαμιστικές ιστοσελίδες, όποιος εξέρχεται της χώρας για να εκπαιδευτεί υπό ιδεολογική ή θρησκευτική σκέπη για να επιστρέψει και ν' ασκήσει βία», προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων για κατάργηση δικαιωμάτων. Ο Μεράχ φέρεται να δήλωσε ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις ως εκδίκηση για τους «νεκρούς Παλαιστινίους» - υπήρξε έντονη παλαιστινιακή αντίδραση - και για τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, ενώ διατεινόταν ότι εκπαιδεύτηκε από την «αλ Κάιντα» στο Πακιστάν και ότι πολέμησε και στο Αφγανιστάν.

Οι διακηρύξεις Σαρκοζί μοιάζουν ν' «απαντούν» στη νέα σφοδρή επίθεση που είχε εξαπολύσει, λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου», θέτοντας εκ νέου ζήτημα μεταναστών, ισλαμισμού κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ