Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιμέτωποι με την εργοδοτική επιθετικότητα

Με κάθε τρόπο, η εργοδοσία σε όλους τους χώρους δουλειάς, εντείνει την επιθετικότητά της.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι εργοδότες της διοίκησης της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά εμφάνισαν χτες πρόταση - πρόκληση, για τη σύμβαση προβλέποντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Τοπική Συλλογική Σύμβαση του 2009, αξιώνοντας τη μείωση των μεροκάματων εκείνης της σύμβασης κατά 22% κατ' εφαρμογή του ν. 4046/2012, δηλαδή του δεύτερου μνημονίου. Επιπλέον, καλούν για τα έτη 2013, 2014, 2015 να γίνει αύξηση των πετσοκομμένων πλέον ημερομισθίων κατά 3% ανά έτος! Ζητούν, δε, να εφαρμοστεί το ωράριο εργασίας, όπως αυτό καθορίζεται από τη σύμβαση που υπογράφει η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ), δηλαδή 37,5 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας επί πλοίων - εργοστασίων, όταν στη Ζώνη ισχύει το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Η εργοδοσία, στην πράξη επιχειρεί να ανακόψει τον αγώνα που δίνουν με αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, για τη ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2012 με αξιοπρεπή μεροκάματα - την οποία ήδη έχει αναγκαστεί αποδεχτεί η πλειοψηφία των εργολαβικών επιχειρήσεων της Ζώνης. Μάλιστα, οι εργοδότες της διοίκησης της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά προσπαθούν να εμφανίσουν την εν λόγω πρόταση ως ...«λύση» και δείγμα ...«καλής θέλησης» από την πλευρά τους.

Επιπρόσθετα, στην εταιρεία SOLE ΑΕ (ηλιακοί θερμοσίφωνες), η εργοδοσία ήδη απ' την Παρασκευή, έκανε επίσημη ενημέρωση στους εργαζόμενους, καλώντας τους να δεχτούν μείωση μισθών κατά 22% στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας. Οι εργαζόμενοι - ιδιαίτερα στην παραγωγή στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μετανάστες και αμείβονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - αμέσως προχώρησαν σε γενική συνέλευση και αποφάσισαν να μη δεχτούν καμιά μείωση στους μισθούς τους. Ταυτόχρονα, σαν πρώτο μέσο πίεσης, αποφάσισαν να σταματήσουν τις υπερωρίες και την εργασία του Σαββάτου.

Αλλά και στην ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ (κλωστές), η εργοδοσία διέρρευσε στους εργαζόμενους των γραφείων ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις 20% των μισθών. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά μείωση στους μισθούς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ