Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΣΠΑ
Προσηλωμένο στο καπιταλιστικό κέρδος

Αποκλειστικά προσανατολισμένο στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στον τουρισμό, είναι το πολιτιστικό - τουριστικό «κομμάτι» του «Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς» (πρόγραμμα της ΕΕ που καταλήγει σε ενισχύσεις στους επιχειρηματίες), όπως προκύπτει από την προχτεσινή - με προεκλογικό «άρωμα» - ημερίδα του ΥΠΠΟΤ, στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, για την πορεία απορρόφησης και υλοποίησης αυτών των κονδυλίων στους παραπάνω τομείς.

Ο «γενικός στόχος» του ΕΣΠΑ είναι η «σύζευξη» πολιτισμού και τουρισμού με κοινό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, μέσω της υποταγής, ουσιαστικά, κάθε άλλης αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς - άρα και «ευνουχισμό» του νοήματος και των διδαγμάτων της για το λαό, άρα προφανής ιδεολογική χειραγώγηση - στις κερδοσκοπικές ανάγκες των τουριστικών μονοπωλίων!

Οι στόχοι που θέτει το ΕΣΠΑ είναι οι εξής: «Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας» και η «Ανάδειξη του πολιτισμού ως ζωτικού παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας». Διότι «ο πολιτισμός είναι εργαλείο ανάπτυξης», «τα πολιτιστικά αγαθά έχουν συμβολική αλλά και οικονομική αξία» και «το πολιτιστικό απόθεμα είναι η βάση για βιώσιμες τουριστικές επενδύσεις»!

Αυτοί ακριβώς οι επικίνδυνοι, για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σημασία της για το λαό, στόχοι έχουν γίνει το «ευαγγέλιο» του ΥΠΠΟΤ. Οπως το έθεσε η γγ του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, στην ομιλία της, «η λεγόμενη "οικονομία των εμπειριών" είναι μια νέα και ιδιαίτερα δυναμική συνιστώσα σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πλαίσιο που συνδέεται άμεσα με το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, καθώς κατ' ουσία αποτελεί σημαντικό υποσύνολο μιας σύγχρονης τουριστικής πολιτικής. Οι δημιουργοί "εμπειριών" επιζητούν να αποσπάσουν από τον τουρίστα/καταναλωτή το χρόνο, την προσοχή και τον οβολό του. Ως πρωταγωνιστής στη δημιουργία τέτοιων εμπειριών οφείλει να δρα και να ενεργεί και η Ελλάδα, και ειδικότερα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς ιδιαίτερα η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας αποτελεί ένα μοναδικό πόρο που μπορεί να προσφέρει πραγματικά μοναδικές εμπειρίες. Θεωρούμε βέβαιο ότι το πολιτιστικό απόθεμα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικών επενδύσεων» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας)!

Δηλαδή, το «όραμα» του ΥΠΠΟΤ είναι να μετατρέψει την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε... «δημιουργό εμπειριών» των πελατών των μεγάλων τουριστικών γραφείων. Η Λ. Μενδώνη πρόσθεσε ότι «οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν πόλους γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται οικονομικές δραστηριότητες και δημιουργούνται μια σειρά από υπηρεσίες, που με τη σειρά τους παράγουν έμμεσα, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία κάθε τόπου», αποφεύγοντας φυσικά να «θυμίσει» πως λόγος γίνεται για την καπιταλιστική οικονομία που δεν αφορά «όλους», αλλά ελάχιστους.

Το παραπάνω περιεχόμενο που ο δικομματισμός προωθούσε τουλάχιστον τις δύο τελευταίες δεκαετίες και που τώρα γίνεται ευδιάκριτο και κυρίαρχο χρειάζεται και ανάλογη μορφή, δηλαδή την αναδιάταξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό θα γίνει με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ που μειώνει - σκοπίμως - τη δυνατότητα παρέμβασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς όφελος είτε των «μεγάλων» έργων, είτε των κρουαζιερόπλοιων και των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Βέβαια, χρήματα για την επίτευξη αυτών των στόχων υπάρχουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στον πολιτισμό αγγίζει φέτος το 23%, με ενταγμένα 378 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 531 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι κρατικές δαπάνες μειώνονται συνεχώς και μένουν μόνο τα ΕΣΠΑ, είναι φανερό ότι όλα οδηγούν στη συντήρηση και ανάδειξη μόνο όσων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων θα είναι... «πιασάρικοι» για «δημιουργία εμπειριών» και όλα τα άλλα «γαία πυρί μειχθήτω»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ