Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ»
Αυξάνουν τα κονδύλια για ελεγχόμενη χρεοκοπία

Η ενίσχυση του «Ταμείου Σταθερότητας» δείχνει την ανησυχία των αστών για το βάθος της κρίσης και τη διαχείρισή της

«Επαγρύπνηση», ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο χτεσινό Γιουρογκρούπ, που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Αποφάσισαν επίσης να αυξήσουν τη δανειοδοτική ικανότητα του «Μηχανισμού Στήριξης» για χώρες που θα προσφύγουν στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα 800 δισ. ευρώ, έναντι 500 δισ. ευρώ που προβλέπονταν ως σήμερα. Η απόφαση αυτή, η οποία πάρθηκε εν μέσω ισχυρών ανταγωνισμών για τον τρόπο επιμερισμού της χασούρας από την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών μελών, επιβεβαιώνει την ανησυχία της ΕΕ και της Ευρωζώνης για την κρίση που βαθαίνει και απειλεί πλέον τον «σκληρό πυρήνα» του ευρώ, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση και άλλων χωρών με ρευστότητα, προκειμένου να διασωθεί η Ευρωζώνη.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος (πρόκειται για τα νέα αντιδραστικά μέτρα που περιέχονται στο «Μνημόνιο 2») καθώς και για την εξέλιξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, γνωστού και ως PSI.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Γιούρογκουπ «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του προγράμματος και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ολοκλήρωση των αξόνων του προγράμματος που αφορούν στους μήνες Μάρτη και Απρίλη», πριν το κλείσιμο της Βουλής για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

Οι εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου, δεν ανησυχούν μόνο για τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών και την ενδεχόμενη καταβαράθρωση των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση. Εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για «χαλάρωση» της έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής, καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές, και σπεύδουν να ενημερώσουν τους Ελληνες συμμάχους τους, ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του αποκαλούμενου «Ταμείου διάσωσης» χωρών που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα και χρέη, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης, αναφέρεται ότι τα χρηματικά διαθέσιμα θα αυξηθούν στα 800 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, ο «Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης» (EMS), θα είναι το βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση νέων «προγραμμάτων», δηλαδή μνημονίων και η λειτουργία του θα ξεκινήσει από τον Ιούλη του 2012 και θα διαθέτει ρευστότητα 500 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το σημερινό προσωρινό «Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (EFSM), θα παραμείνει σε ισχύ για τα προγράμματα που αποφασίστηκαν μέχρι τον Ιούλη του 2012 και θα συνεχίσει τη λειτουργία του για μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει ως τα μέσα του 2013, οπότε και θα διαλυθεί. Τα προγράμματα που ήδη χρηματοδοτούνται από το EFSM ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να προστεθούν άλλα 49 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν ήδη για την Ελλάδα, καθώς και 53 δισ. ευρώ υπό μορφή διμερών δανείων που δόθηκαν στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ