Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Δίνουν χιλιάδες ευρώ για την απαραίτητη θεραπεία

Χρήματα για να «βγάλουν» την κάθε μέρα αποσιδήρωσης αναζητούν χιλιάδες ασθενείς

Χιλιάδες ευρώ πληρώνουν εδώ και τρεις μήνες οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία λόγω της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρηματοδοτούνται, το ίδιο και όλες οι δημόσιες δομές Υγείας. Η εγκληματική πολιτική που «ταΐζει» τις πολυεθνικές σε Υγεία και Φάρμακο έχει οδηγήσει τα Ταμεία σε δραματικές περικοπές σε βασικές και απαραίτητες υπηρεσίες και παροχές, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων χρόνια πασχόντων που δεν έχουν να πληρώσουν.

Συγκεκριμένα οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία χρειάζονται καθημερινά αποσιδήρωση (σ.σ. λόγω των μεταγγίσεων αίματος, συσσωρεύεται σίδηρος στο αίμα τους). Τα αναλώσιμα υλικά αποσιδήρωσης - ειδικές πεταλούδες, σύριγγες, αντλίες κ.ά. - κοστίζουν κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ το μήνα, ενώ το κόστος τους μπορεί να ανέλθει και στα 2.800 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την ηλικία του ασθενή και τη συχνότητα που υπόκειται σε αποσιδήρωση. Μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσό αυτό καταβαλλόταν όλο από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αρκετά νοσοκομεία έδιναν δωρεάν τα αναλώσιμα υλικά στους ασθενείς. Με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, από το Γενάρη του 2012, δεν έχει καταβληθεί στους ασθενείς ούτε ένα ευρώ, ενώ σε ορισμένες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ (π.χ. στη Γλυφάδα, στη Μυτιλήνη, στη Χαλκίδα) δεν γίνονται καν δεκτές οι αποδείξεις πληρωμής, ώστε να επιστραφούν κάποια στιγμή τα χρήματα. Αλλά και τα νοσοκομεία, με τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς και τα «κουρεμένα» αποθεματικά, έκοψαν αυτή την παροχή. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς πλέον οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν και ψάχνουν να βρουν χρήματα ώστε να «βγάλουν» την κάθε μέρα.

Οικονομική «αιμορραγία» και για τους παραπληγικούς

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Νέων Μουδανιών της Χαλκιδικής πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στις περικοπές που έκανε ο ΕΟΠΥΥ στα χρηματικά ποσά που δικαιολογεί στους παραπληγικούς για την αγορά των αναγκαίων επιθεμάτων (μεγάλες αυτοκόλλητες γάζες εμπλουτισμένες με κάποια φαρμακευτική ουσία) και ουροσυλλεκτών.

Οι παραπληγικοί ξοδεύουν κάθε μήνα, μόνο για επιθέματα, καθετήρες και ουροσυλλέκτες, περίπου 2.700 ευρώ, ποσό που μέχρι το τέλος του χρόνου κάλυπτε το ΙΚΑ. Τώρα ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί «επιθέματα μέχρι 300 ευρώ το μήνα, μετά από ιατρική γνωμάτευση, κατόπιν έγκρισης του ελεγκτή ιατρού του οργανισμού ανά δίμηνο» και «είδη ουρητηροστομίας (σάκοι, βάσεις, καθετήρες και ουροσυλλέκτες) μηνιαία δαπάνη μέχρι 280 ευρώ».

Αυτό σημαίνει ότι οι παραπληγικοί θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους αυτό το κόστος ή να στερούνται την αναγκαία φροντίδα, γεγονός που θα επιβαρύνει την υγεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ