Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Να «χτυπηθούν» όσοι θέλουν τους εργάτες στο σκοτάδι

Συμπεράσματα για το πώς οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού υπονομεύουν την ταξική πάλη, δουλεύουν για να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι από την αιτία των προβλημάτων τους, να εγκλωβιστούν σε αυταπάτες, να μην οργανωθούν σε ενιαία ταξική κατεύθυνση και να μην αντιπαλέψουν την πολιτική που αντιμετωπίζει τα δικαιώματα και τη ζωή τους ως «κόστος» βγήκαν από την απεργία που έγινε χτες σε κάποιους κλάδους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις. Σε μια σειρά χώρους εργασίας, και ιδιαίτερα στα μεγάλα εργοστάσια, οι υποταγμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις στο Γάλα, τα Τρόφιμα και τα Ποτά επιχείρησαν να υποσκάψουν την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι προέχουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι δυνάμεις αυτές, ισχυρίζονται πως αν υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις στους μεγαλύτερους χώρους δουλειάς του κλάδου (π.χ. AMSTEL, COCA - COLA, PEPSICO κλπ.), τότε η εργοδοσία δε θα έχει κανένα λόγο να μην υπογράψει και κλαδική. Ετσι, έφτασαν στο σημείο, αντί να προκηρύξουν απεργία, να αποφασίσουν για στάση εργασίας σε μια σειρά χώρους (AMSTEL, PEPSI).

Με αυτήν την τακτική του, όμως, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός χτυπάει τους ίδιους τους εργαζόμενους, αφού:

1. Σπάει την ενότητα του κλάδου. Σήμερα, που η εργοδοσία επιτίθεται ενιαία, συντονισμένα, χρησιμοποιώντας ένα υπερσύγχρονο νομοθετικό οπλοστάσιο που εξασφάλισαν γι' αυτήν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου τα τελευταία χρόνια, η εργατική τάξη δεν μπορεί να απαντήσει παρά μόνο αναπτύσσοντας έναν εξίσου ενιαίο, συντονισμένο, δυναμικό, μαζικό και κλιμακούμενο αγώνα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από την ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος που θα χτίζει το ταξικό μέτωπο των εργατών. Θα δυναμώνει τη συσπείρωση σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς σε ταξική βάση. Θα αναδεικνύει γιατί οι τύχες κάθε ομάδας εργαζομένων είναι στενά δεμένες με τις τύχες συνολικά της τάξης τους. Είναι σαφές, άλλωστε, ότι η εργοδοσία μπορεί πολύ πιο εύκολα να βάλει στο χέρι τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης (απογοητεύοντας, εξαγοράζοντας, καλλιεργώντας αυταπάτες, συγχύσεις κτλ.) από ό,τι ενός ολόκληρου κλάδου. Αλλά και ότι οι εργαζόμενοι ενός κλάδου μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο αποφασιστικά τους εργοδότες όταν ενισχύονται από την ισχυροποίηση των ταξικών αγώνων συνολικά των εργαζομένων, αφού έτσι ενισχύεται κι η θέση κάθε κλάδου, κάθε τμήματος της εργατικής τάξης.

2. Βάζουν μπροστά το ζήτημα της υπογραφής και όχι του τι θα προβλέπει η σύμβαση. Η PEPSI (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), για παράδειγμα, έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις μείωσης μισθών 4% και 4% για το 2012 και το 2013 καθώς και πρώτο μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους μειωμένο κατά 15%. Αυτή είναι η πρόταση αυτών των δυνάμεων και σε κλαδικό επίπεδο; Να πάνε οι εργαζόμενοι με μειωμένους μισθούς αρκεί να υπογραφεί σύμβαση; Ομως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν αποτελεί κανενός είδους «φετίχ». Εχει αξία και αποτελεί κατάκτηση για την εργατική τάξη ως εργαλείο συλλογικής διεκδίκησης, υπεράσπισης, κατοχύρωσης κατακτήσεων. Η εργοδοσία θέλει να αχρηστέψει αυτό το εργαλείο των εργαζομένων. Επιδιώκει με κάθε τρόπο να υπογράψει Συμβάσεις που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, να μειώνουν τους μισθούς, να προστατεύει την κερδοφορία της.

Είναι καθαρό λοιπόν πως οι αντίπαλοι των εργατών έχουν εκπροσώπους και μες στο εργατικό κίνημα. Απέναντί τους οι εργάτες έχουν τον ταξικό αντίπαλο που είναι οι καπιταλιστές σαν τάξη. Ενάντια σ' αυτούς πρέπει ολοκληρωτικά να κατευθύνεται η πάλη τους και να συνδέουν τα δικαιώματα και της διεκδικήσεις τους με την αναγκαιότητα κατάργησης της ιδιοκτησίας τους για να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση, πηγή όλων των δινών τους σε συνδυασμό με την πολιτική πάλη ενάντια στα αστικά κόμματα, τις κυβερνήσεις και την εξουσία των καπιταλιστών. Αλλά, πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα και από τη δράση των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων στο κίνημα για να αλλάξουν τους συσχετισμούς για να δυναμώνει ο ταξικός αγώνας. Ολα τα παραπάνω αποτελούν κριτήριο επιλογής και ψήφου στις εκλογές, για πανίσχυρο ΚΚΕ παντού ακριβώς γιατί η πείρα τους επιβεβαιώνει καθημερινά ότι οι δυνάμεις του και μέσα στο κίνημα είναι εγγύηση για τη δυναμική, την αποτελεσματικότητα, την προοπτική των αγώνων τους μέχρι την ανατροπή των εκμεταλλευτών τους, την κατάκτηση της δικής τους εξουσίας.


Τ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ