Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Google σε ελληνικά μουσεία

Μέρος των εκθεμάτων των μουσείων Ακρόπολης, Κυκλαδικής Τέχνης και Μπενάκη ενέταξε η γνωστή πολυεθνική του διαδικτύου «Google» στο πρόγραμμά της με τίτλο «Art Project», που αφορά σε ψηφιοποιημένα εκθέματα διαφόρων μουσείων του κόσμου, με πρόσβαση σε αυτά μέσω διαδικτύου.

Αν και η πρόσβαση δεν έχει κόστος για το χρήστη, ωστόσο το κεφάλαιο κάθε άλλο παρά για «ανιδιοτέλειά» χαρακτηρίζεται. Η «Google», λ.χ. είναι εκ των πρωταγωνιστών, τα τελευταία χρόνια - μαζί με άλλα μεγαθήρια και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού - στο λυσσαλέο ανταγωνισμό των μονοπωλίων στο «κελεπούρι» που λέγεται ψηφιοποίηση έργων του λόγου, και όχι μόνο. Ετσι, αυτό που σήμερα φαίνεται μια «αθώα» ψηφιακή «βόλτα» στα αριστουργήματα της τέχνης, μπορεί να μην είναι τίποτε περισσότερο από δημιουργία υποδομής σε έναν τομέα, που αύριο μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας και άγριου ανταγωνισμού.

Το «Art-Ρroject» ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και, πλέον, μετρά 151 μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ήδη, περισσότερα από 30.000 αντικείμενα Τέχνης ψηφιοποιημένα σε υψηλή ανάλυση. Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει με 24 έργα Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη με 510 έργα Τέχνης και 95 καλλιτέχνες και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με 159 έργα Τέχνης και 19 καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ