Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα προσφυγικά της λ. Αλεξάνδρας

Ατομική έκθεση φωτογραφίας της Κλεοπάτρας Χαρίτου με θέμα «Τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας» παρουσιάζει (έως 6/5) το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν την ιστορική και αρχιτεκτονική σπουδαιότητα των προσφυγικών πολυκατοικιών, την κρυμμένη στην κοινή θέα ομορφιά τους και την πολιτισμική τους αξία. Ο φακός αποτυπώνει τα εσωτερικά των διαμερισμάτων, τα κλιμακοστάσια και τα σημάδια της καθημερινότητας των ενοίκων τους, που παρέμειναν καταγεγραμμένα από τότε που τα κτίσματα εγκαταλείφθηκαν, μετά την πώλησή τους στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το 2001. Οι εικόνες αυτές είναι ίσως τα τελευταία φωτογραφικά ντοκουμέντα που συνδέονται με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Οι προσφυγικές πολυκατοικίες στην Αλεξάνδρας (συνολικά, 228 διαμερίσματα) σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες Κίμωνα Λάσκαρι και Δημήτρη Κυριακό και χτίστηκαν το 1933, προκειμένου να στεγάσουν Μικρασιάτες. Τα κτίσματα αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, το πρώτο δείγμα λαϊκής πολυκατοικίας και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 113 πιο σημαντικά έργα της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες: Κλιμακοστάσια: 50 έγχρωμες φωτογραφίες απεικονίζουν την αρχιτεκτονική και τα κλιμακοστάσια. Διαμερίσματα: 50 έγχρωμες φωτογραφίες απεικονίζουν τα εσωτερικά των σπιτιών και τα εναπομείναντα αντικείμενά τους. Οι εικόνες εκτυπώνονται σε χαρτί ακουαρέλας, 100% βαμβακερό, χωρίς οξέα, αλκάλια ή λιγνίτη. Η εικαστικής αντίληψης εκτύπωση των φωτογραφιών παραπέμπει σε ζωγραφική παρά σε φωτογραφία. Η έκθεση συνοδεύεται και με κατάλογο, που προλογίζει ο φημισμένος ιστορικός Τέχνης και Φωτογραφίας Ιαν Τζέφρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ