Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ
φωτό

Ο αγωνιστής της Εθνικής μας Αντίστασης ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ, μας αποχαιρέτησε για πάντα πριν από 17 χρόνια. Μέλος του Κόμματος μέχρι την τελευταία του πνοή, υπηρέτησε και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αγ. Δημητρίου από τη θέση του ταμία της Διοικούσας Επιτροπής του.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική του εορτή, η σύζυγός του Ευαγγελία προσφέρει για τις ανάγκες του ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Δημητρίου.

***

φωτο

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΘ. ΤΖΑΧΡΗΣΤΟΣ, που γεννήθηκε στα Στουρναραίικα Τρικάλων το 1888, δολοφονήθηκε έξω από το Περτούλι Τρικάλων από μοναρχοφασιστικές συμμορίες στις 25 Ιουλίου 1946, πληρώνοντας τη συμμετοχή της οικογένειάς του στην ΕΑΜική Αντίσταση.

Η γυναίκα του ΧΡΥΣΟΥΛΑ (Ντουρντούνη), γεννημένη στα Στουρναραίικα Τρικάλων το 1895, συνελήφθη από τους παρακρατικούς και βασανίστηκε άγρια, με αποτέλεσμα να μείνει, σχεδόν, ανάπηρη για όλη της τη ζωή. Πέθανε το 1987.

Ο γιος τους ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΖΑΧΡΗΣΤΟΣ (φωτ.), γεννήθηκε στα Στουρναραίικα Τρικάλων στις 6 Αυγούστου 1921. Ηρθε σε επαφή με την επιστημονική θεωρία του κομμουνισμού από την περίοδο του 1939 -1940, με τις ιδέες του Μαρξ και του Λένιν, του «μεγάλου δασκάλου», όπως τον αποκαλούσε. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ το 1942 και υπηρέτησε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ από το 1943. Για τη δράση του αυτή, «τιμήθηκε» από το αστικό καθεστώς με φυλάκιση, καταδίκη σε 20 χρόνια κάθειρξη και πέρασε πέντε χρόνια εξόριστος στη Γυάρο (1947 - 1952), ενώ η «σχέση» του με την αστυνομία τα κατοπινά χρόνια ήταν αδιάλειπτη - ιδιαίτερα την περίοδο της χούντας, παρότι ήταν πατέρας τριών ανήλικων παιδιών. Επιστέγασμα των... τιμών αυτών από το αστικό κράτος ήταν η σύνταξη εθνικής αντίστασης των 60 ευρώ από το «ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής». Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε ασυμβίβαστος, πιστός στις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου, οπαδός του ΚΚΕ. Πέθανε στις 20 Ιουνίου 2011 στο Μούλκι Κορινθίας.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΖΑΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΖΑΧΡΗΣΤΟΣ
Στη μνήμη του και στη μνήμη των γονιών του, τα εγγόνια του, Τάσος Παπαγιαννούλας και Βλάσης Σωτηρόπουλος, προσφέρουν 170 ευρώ στο ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση, μέσω της ΤΟ ΝΟΠΕ της ΚΝΕ.

***

φωτό

Στις 2.4.2012 πέθανε ο μικρότερός μου αδερφός, ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΛΕΓΑΚΗΣ, 66 ετών, στη Φλόριδα των ΗΠΑ. Τον είχε βαφτίσει ένας κομμουνιστής το 1944, δίνοντάς του το συγκεκριμένο όνομα, ευχόμενος να νικήσει το Αντιστασιακό κίνημα ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Την επομένη μέρα σκοτώθηκε από δύο Χίτες.

Στη μνήμη του αδερφού μου, αντί για λουλούδια, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Μπουρναζίου.

Μιχάλης Λεγάκης


ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΛΕΓΑΚΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΛΕΓΑΚΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ