Σάββατο 14 Απρίλη 2012 - Κυριακή 15 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
«Ελληνες σκακιστές του 19ου αιώνα»

(α' μέρος)

Ενα πρωτότυπο σκακιστικό βιβλίο του μετρ και συνθέτη σκακιστικών προβλημάτων Παναγή Σκλαβούνου, το οποίο δεν απαιτεί ιδιαίτερες σκακιστικές γνώσεις από τους αναγνώστες.

Είναι ένα βιβλίο με αξιόλογα ιστορικά ντοκουμέντα και είναι ευκαιρία, παράλληλα, να εξασκήσουν το σκάκι τους και να ασχοληθούν με τις παρτίδες και τα προβλήματα των Ελλήνων σκακιστών του 19ου αιώνα.

Στα περιεχόμενα παρατηρούμε: Ο Μέγας Ναπολέων και το άνοιγμα του 19ου αιώνα. Εδώ έχουμε το γνωστό «Ναπολεόντειο ματ» που όμως αν ο μαύρος αμυνθεί προσεκτικά, αργότερα θα πάρει το πλεονέκτημα απειλώντας τη λευκή βασίλισσα. Αν δεν αντιληφθεί το «Ναπολεόντειο ματ»: 1. ε4 ε5 2. Αγ4 Ιγ6 3. Βζ3 η6; 4. Βζ7 + ματ! Αν όμως ο μαύρος παίξει 3... Ιζ6! Αναφέρονται στο βιβλίο στοιχεία για τις σκακιστικές επιδόσεις του Μ. Ναπολέοντα, επειδή έχει κάποτε γραφεί ότι ήταν ελληνικής καταγωγής (Μάνη) και οι πρόγονοί του - μετά από μεγάλη καταδίωξη Μανιατών στην Πελοπόννησο από τους Τούρκους - κατέφυγαν στην Κορσική το 1700.

Πιο κάτω αναφέρει για το Λορέντζο Μαβίλη, όπου στις 23.1.1897 γράφει στο φίλο του Δεβάρη «έπαιξα μερικές φιλικές παρτίδες σκάκι στο Μόναχο και έλυσα πολλά προβλήματα, ένα από τα οποία έστειλα τη λύση στο Λονδίνο, ενώ ένα άλλο έστειλα τη λύση στη Στουτγάρδη».

Το διάγραμμα αυτού του κειμένου, είναι το πρώτο σκακιστικό πρόβλημα που δημοσιεύτηκε σε ελληνικό περιοδικό. («Παρθενών», α' έτος, Αθήνα 1871). Στη λεζάντα του έγραφε: «Τα λευκά παίζουσι και εις τέσσαρας κινήσεις αιχμαλωτίζουσι τον βασιλέα».

Το ματ γίνεται σε (3) τρεις και όχι σε 4 όπως γράφει η λεζάντα του. Η πρώτη κίνηση του λευκού βοηθά να σχηματιστεί ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο... Συνεχίστε τη λύση. Το όνομα του συνθέτη και η λύση δε δημοσιεύθηκαν. (Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ