Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Ανοίγουν τον πακτωλό με τις ενισχύσεις

Για πρώτη δόση 25 δισ. ευρώ με χτεσινή «Πράξη» του Υπουργικού Συμβουλίου

Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση με τις νέες προκλητικές ενισχύσεις του τραπεζικού κεφαλαίου «κλείδωσε» στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθούν στη συνέχεια ανοίγουν το πακέτο με τον πακτωλό των κρατικών και διακρατικών ενισχύσεων για την κάλυψη των εμφανιζόμενων απωλειών τόσο από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους όσο και από τα επισφαλή, τα «κόκκινα» δάνεια των πελατών τους.

Για την ώρα, αποφεύγουν να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών ενισχύσεων, με τις οποίες έρχονται να μπουκώσουν τις τράπεζες. Σύμφωνα με τη εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, προχωρούν στις «προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε η χώρα να αποδεχτεί τα 25 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»...

Είναι απόλυτα φανερό ότι θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα. Λόγος για ποσά ύψους 50 δισ. ευρώ, στην ουσία ολόκληρη η δανειακή σύμβαση που η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου υπέγραψε με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

Ηδη ενσωματώνουν τις προβαλλόμενες αξιώσεις των τραπεζών, με τις οποίες έχει συνταχτεί και ο ΣΕΒ, προκειμένου να τους διευκολύνουν στην εμφάνιση των ισολογισμών, όπως και στην ανάκτηση των μετοχών από τους σημερινούς μετόχους, όταν οι συνθήκες τούς το επιτρέψουν. Είναι, ωστόσο, φανερό ότι οι τελικοί όροι για τη μεταξύ τους συμφωνία είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

Προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ετοιμάζουν οι τραπεζίτες.

Το «Ταμείο» μπορεί να μεταβιβάζει τις μετοχές του σε τρίτους, προκειμένου να διευκολυνθεί η «προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις τράπεζες».

Προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολικών ενισχύσεων στους τραπεζίτες, με ποσά που στη συνέχεια θα αντικριστούν με τις αυξήσεις κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ